SRPSKO – SLOVAČKI BIZNIS FORUM

U okviru 53. MEĐUNARODNOG SAJMA TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA (UFI), kao najznačajnijeg privrednog i tehnološkog događaja u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, koji ima izuzetan uticaj za budući razvoj industrije u zemlji i regionu, održan je SRPSKO – SLOVAČKI BIZNIS FORUM. Forum je prilika za uspostavljanje poslovne saradnje, kooperacije, razmenu iskustava između privrednika i unapređenje spoljnotrgovinske saradnje Republika Srbije i Slovačke.

Na plenarnom delu foruma slovačkim privrednicima je predstavljena  Republika Srbija kao izuzetno perspektivan partner za saradnju, sa širokim investicionim mogućnostima i spremnošću da se uključi u evropske i svetske trendove. Statitstički podaci najbolje govore o trenutnoj poziciji Srbije u evropskoj i svetskoj privredi, pri čemu 54,3% izvoza i 53% uvoza Srbija ostvaruje u spoljnotrgovinskoj razmeni sa zemljama EU. Svetska ekonomska kriza je uticala na smanjenje obima spoljnotrgovinske razmene u prvom tromesečju 2009. godine (smanjenje izvoza za 33,5 % i uvoza za 35,2%). S druge strane, Slovačka je jedina zemlja iz koje je povečan izvoz u RS i to za 1,85%.

O privrednoj saradnji Srbije i Slovačke govorili su i ekonomski savetnik pri Ambasadi Slovačke Republike u Beogradu, g – din Peter Molnar, kao i predstavnik Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja RS, g – đa Stanka Radan. Posebno je istaknuta mogućnost korišćenja sporazuma CEFTA 2006, zatim brojnih sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom, koji Srbija treba da potpiše sa Turskom do kraja maja 2009. godine. Strani investitori od strane Vlade Republike Srbije mogu da koriste niz povlastica prilikom osnivanja predstavništava u Srbiji, kao i prilikom otvaranja novih radnih mesta.

Dosadašnja iskustva u poslovanju sa slovačkom Vladom i slovačkim kompanijama i realizovanim projektima, prezentovao je predsednik Regionalne privredne komore Kikinda, g – din Tibor Šebek i tom prilkom je kao rezultat saradnje istakao povećanje obima izvoza i uvoza u tom regionu.

Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom

Info

Kineska sekcija

EU