POSLOVNI SUSRETI BEOGRADSKIH I HRVATSKIH PRIVREDNIKA

U organizaciji Privredne komore Beograda i Hrvatske Gospodarske Komore - Komore Zagreb, 06 – 07. maja 2009., održani su poslovni susreti privrednika Beograda i Zagreba. U okviru Komore Zagreb održana je plenarna sednica i bilateralni susreti, a posećen je jedan broj preduzeća. Učesnici – preko 20 firmi iz Beograda i 30 iz Zagreba, ocenili su susrete kao izuzetno uspešne i predložili nastavak ovakve saradnje.

Poseta je započeta obilaskom kompanija MAGMA D.D. i DRVOPROIZVOD D.D., koje se nalaze u okrugu Jastrebarsko, 30km od Zagreba. Kompanija MAGMA D.D. je osnovana 1989. godine, u privatnom vlasništvu, sa osnovnim ciljem zadovoljavanja potreba kupaca ponudom kvalitetnih proizvoda praćenih vrhunskom uslugom. Delegaciji privrednika je rukovodstvo MAGME prezentovalo načine poslovanja i ostvarivanja uspeha, osnovnu delatnost kompanije, potencijale i buduće pravce razvoja i širenja asortimana osvajanjem novih tržišta.

Obavljena je i poseta kompaniji DRVOPROIZVOD D.D., koja je osnovana 1970. godine. Osnovna delatnost kompanije je proizvodnja masivnog parketa od kvalitetnog hrasta, bukve i jasena. Ukupna proizvodnja delom se plasira na tržište Republike Hrvatske, a oko 70% proizvodnje se izvozi na tržište Evrope i drugih zemalja sveta. 

Oblast Jastrebarsko je najpoznatija po proizvodnji vina i po veoma povoljnim uslovima za poslovanje u privatnom sektoru, prevashodno zbog blizine velikih tržišta, kao što je Zagreb. Privrednici su obišli vinariju i vinske podrume gospodina Krešimira Režeka, VINEA REŽEK, i upoznali se sa proizvodnim procesom. Poseta okrugu Jastrebarsko završena je večerom u čast dolaska srpskih privrednika. Gradonačelnik okruga, gospodin Boris Klemenić, istakao je značaj povezivanja privrednika i spremnost u pružanju podrške stranim investicijama.

Drugog dana posete, 07. maja, u Komori Zagreb održani su bilateralni poslovni susreti privrednika Beograda i Zagreba, sa ciljem unapređenja postojećih i razvoja novih oblika privredne saradnje. U delegaciji Privredne komore Beograda učestvovalo je 18 kompanija industrijskog sektora, sektora energetike, građevinarstva, trgovine, bankarstva, turizma, resornih agencija i udruženja, razgovarajući o mogućim zajedničkim poslovima u pogledu proizvodnje, trgovinske razmene i zajedničkih ulaganja. Susret zagrebačkih i beogradskih privrednika započeo je plenarnom konferncijom, na kojoj su o privrednoj saradnji Republike Hrvatske i Srbije, kao i o dosadašnjoj međukomorskoj saradnji Zagreba i Beograda, govorili predsdnik Komore Zagreb, g – din dr Zlatan Fröhlich, a u ime Privredne komore Beograda g – din Svetozar Krstić, Sekretar, Udruženje ugostiteljstva i turizma. Obostrano je istaknuta važnost regionalne saradnje u pogledu privrednog razvoja, sa naglaskom na dalje jačanje poslovnih veza na polju procesa proizvodnje i spoljnotrgovinske razmene, posebno kroz kooperativne odnose, poslove podugovaranja, zajedničkog nastupa na trećim tržištima. Privrednici iz Srbije su bliže upoznati sa tokovima procesa pristupanja Republike Hrvatske EU, naročito u delu zaštite tržišne konkurencije, o čemu je govorila g – đa Olgica Spevec, predsednica Veća za zaštitu tržišne konkurencije.

Republika Hrvatska je u Republiku Srbiju, tokom 2008. godine, izvezla robu u vrednosti od 778,5 mil USD, što je 5.5% ukupnog izvoza RH, dok je uvoz iz Srbije iznosio 428,1 mil USD. U ukupnoj hrvatskoj robnoj razmeni sa svetom, koja je dostigla nivo od 1,2 mlrd USD, Srbija se nalazi na 10. mestu i jedna je od spoljnotrgovinskih partnera sa kojom Hrvatska ostvaruje suficit u poslovanju. Hrvatska je u periodu od 1998. do kraja 2008. godine u Srbiju uložila 409,9 mil EUR, što je 18,9% ukupnih ulaganja Hrvatske u inostranstvo.

Srpski privrednici koji su učestvovali u ovoj veoma značajnoj delegaciji:

 1. ZNAM Co
 2. "GOŠA" HOLDING KORPORACIJA
 3. GZD VEGRAP d.o.o.
 4. CENTROPROJEKT D.O.O.
 5. "GIR" d.o.o., preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge
 6. KOMERCIJALNA BANKA AD, BEOGRAD
 7. TRANSPORTŠPED
 8. CITY FASHION d.o.o.
 9. SPACE PROJECT D.O.O.
 10. PILOT TOY
 11. KOPERNIKUS
 12. REGIONALNA PRIVREDNA KOMORA KRALJEVO
 13. KIRKA CORPORATION D.O.O.
 14. BIRO INES
 15. AOFI
 16. YUGOPLAST
 17. BOMMAN - KB
 18. CASH BACK IMO- BELGRADE

Hrvatske kompanije koje su učestvovale u pregovorima sa kompanijama iz Srbije:

 1. PANA D.O.O
 2. TRGOVINA ŽELJEZO
 3. PRIMAT RD
 4. STROJOPROMET
 5. HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA ZAGREB
 6. EKOVENT
 7. INGRA
 8. BOŽJAKOVINA
 9. MILANO – SERVIS D.O.O.
 10. INVENTOR D.O.O.
 11. PECON D.O.O.
 12. GREDELJ
 13. EUROCONSILIUM D.O.O.
 14. IN TIME
 15. PANEX – MIX D.O.O.
 16. BETON LUČKO D.O.O.
 17. METAL ELEKTRO
 18. LAGERMAX
 19. KONČAR INEM
 20. SEND
 21. MITAR D.O.O.
 22. HOTEL DUBROVNIK
 23. SCHENKER
 24. VENTILATOR TVUS
 25. LOGWIN
 26. INGRA
 27. DEKO KAMEN
 28. SECCF

Poslovne susrete privrednika propratile su i sledeće hrvatske medijske kuće:

 1. OTVORENA TELEVIZIJA (OTV)
 2. Z1 televizija
 3. HTV
 4. KAPITAL NETWORK
 5. HRVATSKI RADIO prvi program
 6. HRVATSKI RADIO – RADIO SLJEME
 7. RADIO KAJ
 8. HINA (Hrvatska izveštajna novinska agencija)
 9. VEČERNJI LIST
 10. VJESNIK
 11. POSLOVNI DNEVNIK
 12. PRIVREDNI VJESNIK
 13. BUSINESS HR
 14. POSLOVNI MAGAZIN
 15. SUVREMENA TRGOVINA

Delegaciju Privredne komore Beograda je tokom dvodnevnog boravka u Zagrebu pratila TV kuća SPEKTRUM.

Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom

Info

Kineska sekcija

EU