SRPSKO ITALIJANSKI POSLOVNI FORUM “MOGUĆNOSTI ZA INVESTIRANJE U SRBIJI“

 

 

Na srpsko - italijanskom Poslovnom forumu, na kojem učestvuju predstavnici više od 100 kompanija iz Italije, najavljeno je da će uskoro u Kragujevcu početi proizvodnja potpuno novog Fijatovog automobila, u koju će biti uloženo 800 miliona evra.                                 

Na dvodnevnom Poslovnom forumu srpskih i italijanskih privrednika "Mogućnosti investiranja u Srbiji", istaknuto je da je za poslednje tri godine robna razmena sa Italijom udvostručena i da je po uravnoteženosti robnih tokova ispred rezultata koje imamo sa drugim partnerima iz Evropske unije. Izuzetno posećen skup u Narodnoj banci Srbije potvrdio je obostranu zainteresovanost za razvoj međusobnih ekonomskih odnosa. Organizatori Poslovnog foruma su Privredna komora Srbije, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za spoljnu trgovinu.

 

Adolfo Urso, zamenik ministra za ekonomski razvoj zadužen za međunarodno-trgovinsku razmenu Italije, istakao je, da u Srbiji posluje više od 200 italijanskih kompanija, koje zapošljavaju 18 000 naših radnika. Izvesni zastoj u privrednoj saradnji, koji je nastao zbog globalne ekonomske krize, biće ubrzo prevaziđen, jer su se italijanska preduzeća ponovo našla na svetskom tržištu sa konkurentnim i kvalitetnim proizvodima i uslugama. Adolfo Urso smatra da ova misija može da znači novi kvalitativni skok u ekonomskoj saradnji dve zemlje, a posebno predstojeći susret na najvišem državnom nivou, koji je planiran za sredinu novembra. Taj sastanak u Rimu i Torinu, osim daljeg unapređenja privredne saradnje, predstavljaće novi element u mapi približavanja Srbije ka Evropi, jer je Italija uvek podržavala integraciju naše zemlje u zajedničku kuću, odnosno u Evropsku uniju. U središtu uzajamne privredne misije je Fijat, koji je uspeo da u mesecima svetske krize prebrodi sve teškoće i planira da u svom daljem usponu doprinese i razvoju automobilske industrije u Srbiji.

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, je pozvao italijanske privrednike da ulažu i u druge industrijske grane i da učestvuju u izgradnji infrastrukture u našoj zemlji. On ih je upoznao sa prednostima CEFTA sporazuma i sporazumima o slobodnoj trgovini sa Rusijom Turskom i Belorusijom, što za italijanske menadžere, koji se odluče da ovde stacioniraju svoje fabrike, znači komparativnu prednost, jer će bez carine moći da izvoze na tržište sa više od 800 miliona potrošača.

Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom

Info

Kineska sekcija

EU