OTVARANJE EVROPSKIH FONDOVA ZA DOMAĆE FIRME

Potpisivanjem Sporazuma o podršci razvoju politike informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT PSP) srpska preduzeća dobila su mogućnost da se uključe u projekte usavršavanja tehnologije koje finansira Evropska unija. Srpske firme moći će da konkurišu za sredstva već od januara, kada će biti otvoren poziv za projekte.

Memorandum o podršci potpisale su u Briselu ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije, Jasna Matić i evropski komesar za informaciono društvo i medije, Vivijan Reding.

Potpisivanje ovog sporazuma predstavlja veliku šansu za poboljšanje kvaliteta rada  domaćih firmi. Program je posebno usmeren na podršku malim i srednjim preduzećima, i to ne samo onima koji se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama već i ostalima koja kroz upotrebu ovih tehnologija mogu značajno da poboljšaju poslovanje.
Za realizaciju programa je predviđeno oko 750 miliona evra, a njegov osnovni cilj je podsticanje inovacija i konkurentnosti kroz široku primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u privrednom i javnom sektoru.Očekuje se da će ovakve podsticajne mere doprineti ubrzanom razvoju vodećih tržišta inovativnih IKT rešenja, naročito u oblastima od javnog značaja, kao i da će se na taj način otvoriti širok opseg novih poslovnih mogućnosti.

 

Za sredstva iz ovog programa, preduzeća konkurišu udružena, u konzorcijumima sa firmama iz različitih zemalja EU i pridruženih članica. Srbija sada dobija status pridružene zemlje, što znači da učestvuje pod istim uslovima kao i zemlje članice.

Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom

Info

Kineska sekcija

EU