EVROPSKI POLITIČKI SAMIT


Evropski politički samit koji se svake godine održava u Briselu, ove godine će biti održan 8. decembra u organizaciji Prijatelja Evrope, Fondacije Konrad Adenauer, Instituta Konstantin Karamanlis i OECD-a. Ovaj događaj na visokom nivou okupiće najviše zvaničnike vlada država Balkana, predstavnike evropskog parlamenta, lidere privrede i nevladinog sektora kako bi diskutovali o ekonomskim problemima kao i o problemima sa kojima se države Balkana suočavaju u procesu pridruživanja EU.

U okviru evropskog političkog samita održaće se plenarni deo nakon koga će biti održan  okrugli sto na temu ekonomije i diskusija u cilju sagledavanja budućnosti ekonomija Balkana, načina njihovog suočavanja sa posledicama ekonomske krize, sive ekonomije kao i regionalne saradnje u cilju razvoja infrastrukture.

Među govornicima na ovom Samitu će se, između ostalih, naći i Oli Ren, evropski komesar za proširenje, Jadranka Kosor, premijer Republike Hrvatske, Boris Tadić, predsednik Republike Srbije, Nikola Gruevski, premijer BJR Makedonije, Haris Silajdžić, član Predsedništva BiH, Milo Đukanović, premijer Crne Gore, Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije, Miroslav Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovačke, Hido Biščević, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju
Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom

Info

Kineska sekcija

EU