ODRŽAN SAMIT SRBIJE I ITALIJE


Predsednik Srbije, Boris Tadić, je predvodio državnu delegaciju na samitu na kojem je, nakon razgovora  sa predsednikom Republike, Đorđom Napolitanom,  razgovarao i sa  premijerom Italije, Silviom Berluskonijem.

Premijeri Mirko Cvetković i Silvio Berluskoni su potpisali deklaraciju o pokretanju strateškog partnerstva Srbije i Italije.

Tokom samita su potpisana i tri memoranduma o saradnji sa regijama Friuli Venecia Đulia
, Veneto i Lombardija, kao  i sporazumi o saradnji u energetici, zaštiti životne sredine, infrastrukturi, poljoprivredi, kulturi i obrazovanju, vojnoj i saradnji u unutrašnjim poslovima.

 

Da sporazum o pokretanju strateškog partnerstva između Srbije i Italije predstavlja bitan korak u učvršćivanju i daljem razvoju postojeće ekonomske saradnje dveju zemalja, potvrđuje i činjenica da je robna razmena naše zemlje i Italije u protekle tri godine udvostručena, dok je u periodu od 2004. uvećana oko pet puta..

 

 

Uprkos padu dvostrane robne razmene za 38 odsto u periodu januar-jun ove godine, Italija je zadržala visoko učešće u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, sa oko deset odsto udela. Podaci za osam meseci ove godine ukazuju da je u tom periodu Srbija izvezla na italijansko tržište robe za oko 496,72 miliona dolara, dok je istovremeno uvoz iz Italije iznosio 971,48 miliona dolara. Dakle, Srbija u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Italijom i dalje beleži znatan  deficit. U sprskom izvozu na italijansko tržiše najviše su zastupljeni doradni poslovi u industriji odeće i obuće, obojeni metali, posebno bakarne cevi i aluminijum u raznim fazama prerade, proizvodi crne metalurgije, proizvodi drvnoprerađivačke industrije, kao i proizvodi poljoprivredno – prehramebene industrije.

 

Prema prošlogodišnjim podacima, Srbija iz Italije najviše uvozi sirovine i repromaterijal za industriju obuće i odeće (zbog obavljanja doradnih poslova za italijanske partnere). Veliki udeo u uvozu iz italije čini i uvoz mašina za pakovanje i industriju plastike, novi i polovni automobili, bela tehnika, nameštaj, kontitorski proizvodi, hartija, karton, mermer i granit.

U Srbiji trenutno posluje oko 200 italijanskih firmi koje zapošljavaju oko 18.000 radnika, a njihov godišnji obrt je 2,5 milijarde evra. Osim partnerstva Srbije sa italijanskim "Fijatom" koje bi trebalo da obezbedi značajne rezultate u privrednoj saradnji dveju zemalja, veliki potencijal za saradnju postoji i u proizvodnji obuće i metaloprerađivačke industrije, gde su firme iz dve zemlje i do sada ostvarile niz velikih poslova.
Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom

Info

Kineska sekcija

EU