ODRŽANA INFO SESIJA O EU PROGRAMIMA 2014-2020

U Privrednoj komori Beograda je održana jedna u nizu info sesija posvećenih obuci privrednika i preduzetnika za oblasti koje imaju najveći uticaj na njihovo poslovanje, a odnose se na mogućnosti koje pruža Evropska unija, u ovom slučaju za podsticaje u okviru odgovarajućih fondova. Info sesijom je rukovodio tim Privredne komore Beograda i predavač Evropske trening Akademije, Rakto Bojovićkoji su, kombinacijom teorije i praktičnih primera, omogućili učesnicima dragocena znanja za projekte i/ili projektne inicijative, a u skladu sa EU kriterijumima. 

Cilj info sesije je da pruži učesnicima  informacije o svim raspoloživim izvorima finansiranja i mogućnostima  za izradu projekata, kojima bi aplicirali  na otvorenim i predviđenim  konkursima u 2016. godini za EU programe za period 2014-2020. godine, kao i  o  budućim programima kako bi se na vreme pripremili za novi ciklus finansiranja Evropske unije i adekvatno odabrali  i programe i projekte.

Današnja sesija  imala je cilj da odgovori na pitanje šta su EU projekti i programi, čemu služe, gde mogu da se nađu sredstva, ko može da konkuriše, koji su uslovi da neko može da konkuriše i kako da omogući jasan pregled svih EU programa koji su namenjeni Republici Srbiji.  “Pre svega moramo da raščistimo sa zabludom da pare negde čekaju i da samo treba da ih pokupimo jer to nije ni malo lako. To je  složen proces, sredstva ne mogu da se dobiju odmah, mora da se čeka poziv čak i ako ideja može da prođe kao projekat. Obično se tu radi o interesima šire društvene zajednice, a ne pojedinaca, firmi ili institucija”, kazao je današnji predavač, Ratko Bojović, a koji je učestvovao u realizaciji više od 150 treninga za pripremu, pisanje i upravljanje projektima finansiranim iz EU fondova u Srbiji i regionu.

Pomoć u snalaženju u ovoj veoma komplikovanoj oblasti, kao i putokaz kojim putem treba da krenu i kome da se obrate za izradu projekata, svi zainteresovani mogu dobiti i u Privrednoj komori Beograda i komorskom sistemu Srbije. Konkretne projekte rade ovlašćene agencije, a najbolja preporuka koga izabrati jeste koliko je nekome projekata prihvaćeno, odnosno da li ima projekata koji su prošli.
“Ne može svaki projekat da prođe čak i onda kada je dobro napisan, jer rezultat zavisi i od ocenjivača i  njihove subjektivne procene da li je fokus dobro usmeren, da li je u skladu sa postojećim strategijama, lokalnim”, naveo je Ratko Bojović. U toku su dva velika programa Evropske unije  za koja mogu konkurisati mala i srednja preduzeća, preduzetnici  inovatori iz Srbije. To je program  Cosme i program Adrium. Oba su transnacionalna, što znači da je potrebno naći partnere bar još u dve države.” Jako je bitno da to partnerstvo zaista ima smisla, da su organizacije koje učestvuju  kompetentne i da imaju ljudske i finansijske resurse, što može biti veliki problem kod nas. Isto tako je često prepreka što se sredstva ne dobijaju unapred, nego oni koji apliciraju finansiraju sve ili deo projekta unapred što im se refundira po  realizaciji projekta”, istakao je Bojović. 

Info sesija je imala preko 20 polaznika i bila je namenjena preduzećima, korporacijama, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima, udruženjima privrednika, nevladinim organizacijama i drugim organizacijama civilnog društva, državnim institucijama, lokalnim samoupravama, univerzitetima, naučnim institutima i svim zainteresovanima. 

Organizacija redovnih obuka povodom raspisanih javnih konkursa za donacije (finansijska sredstva) EU u mnogome će ojačati poziciju i kapacitete članova Privredne Komore Beograda i omogućiće da se maksimalno iskoriste sve prilike koje se otvaraju za Srbiju pridruživanjem EU.Model obuka će stvoriti uslove za lakši pristup izvorima finansiranja i realizaciju kvalitetnih projekata koji će doprineti jačanju institucionalne strukture organizacije, ravnomernom regionalnom razvoju, podizanju konkurentnosti privrede i poboljšanju ukupnog poslovnog ambijenta u R. Srbiji.

Najava svih EU obuka za 2016. godinu: PRISTUP IZVORIMA FINANSIRANJA KROZ OBRAZOVANJE
Edukacija


Obuka za službenika
za javne nabavke