40. MEĐUNARODNI KONGRES KGH,  BEOGRAD

U Beogradu se već četrdeset godina, za redom,  u organizaciji SMEITS I KGH, održava (2-4.12.2009.)  Međunarodni kongres i izložba o grejanju, hladjenju i klimatizaciji. Moto ovogodišnjeg 40. Kongresa KGH je „Održiva budućnost kroz dogradnju prošlosti”.

      Ovogodišnji, 40. Kongres KGH održava se u vreme kada se svuda u svetu čine napori u pravcu:

  • racionalizacije potrošnje energije (posebno u sektoru građevinarstva),
  • redukcije emisije CO2 (u cilju očuvanja životne sredine)  i
  • podsticanja korišćenja obnovljivih izvora energije (u cilju ukupnog održivog razvoja).

Na 40. Medjunarodnom kongresu KGH, najvećem godišnjem kongresu ove vrste u Evropi,  svoja razmišljanja i dostignuća u ovoj oblasti predstaviće eksperti iz 20 zemalja Evrope, Amerike i Azije”.

U Srbiji se u drugoj polovini prošlog veka nije postavljalo pitanje energetskih rezervi, potrošnje, cena i emisija koje štete atmosferskom sloju, pa zgrade nisu građene u duhu održivog razvoja, stoga, one danas predstavljaju velike potrošače energije. Dok u svetu više od 40 % ukupno utrošene energije čini potrošnja u stambenim, javnim i poslovnim zgradama, kod nas je ovaj procenat znatno veći (dvostruko je viši). Upravo iz tog razloga, kako je naglasio prof. dr. Branislav Todorović, predsednik Upravnog odbora Društva za KGH na kongresu se razmatraju  teme kao što su: gradnja objekata koji manje zavise od klasičnih izvora energije, energetsko unapređivanje starih zgrada i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Godišnji nivo potrošnje energije u Beogradu iznosi oko 140 KWh/m2, što je duplo više nego u drugim evropskim državama (u Srbiji ova potrošnja dostiže čak 180 KWh/m2). U cilju uredjenja ove izuzetno važne oblasti Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja oformilo je  komisiju koja će izraditi Pravilnik o sertifikaciji zgrada u Srbiji. Formiranje baze podataka o zgradama i njihovo evidentiranje je prvi stepenik u organizaciji smanjenja utroška energije, što je aktuelno u čitavom svetu. Smanjenje potrošnje energije u stambenim objektima dovešće i pokretanja privrednih aktivnosti što će, opet, rezultirati otvaranjem novih radnih mesta tj. povećanjem stepena uposlenosi stanovništva.

Eminentni stručnjaci iz zemlje i sveta će tokom održavanja Kongresa KGK predstaviti i mogućnosti primene novih fluida za funkcionisanje rashladnih sistema koji nisu opasni po okolinu, kao i korišćenje centralnih sistema za klimatizaciju i ventilaciju i mere za sprečavanje nastanka i širenja bakterija i virusa kroz objekte kojima su ovi sistemi opremljeni. Takođe, važne oblasti o kojima će se raspravljati su  „zelene” i „nulte energetske” zgrade,  smanjenje korišćenja fosilnih goriva i upotreba obnovljivih izvora energije.

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat