UNEP - MINISTARSKI DIJALOG: „ŽIVOTNA SREDINA U MULTILATERALNOM SISTEMU“

Najveće i najznačajnije okupljanje u svetu u oblasti zaštite životne sredine, od konferencije u Kopenhagenu (iz decembra 2009. godine), održaće se krajem februara (21-26. februara 2010.) na Baliju, Indonezija. U okviru dvogodišnjeg mandata predsedavanja Republike Srbije Upravnim savetom UNEP-a,  ministarskom konferencijom će predsedavati g. Oliver Dulić ministar životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije. Ovaj događaj okupiće preko sto ministara zaštite životne sredine, predstavnike građanskih udruženja, eksperte, kao i veoma važne ličnosti u domenu ekologije.

Organizovana su tri odvojena događaja:

  • Forum građanskih udruženja (21-22. februara) -  XI zasedanje foruma uticajnih svetskih grupa i zainteresovanih strana
  • Sastanak ministara u oblasti hemije (22-24. februara) - Istovremeni vanredni sastanci konferencija zemalja potpisnica Bazelske, Roterdamske i Stokholmske konvencije
  • Sastanak ministara UNEP (24-26. februara) - XI specijalno zasedanje Upravnog saveta globalnog ministarskog programa UN za životnu sredinu
Na XI specijalnom zasedanju Upravnog saveta globalnog ministarskog programa UN za životnu sredinu započeće ministarski dijalog na temu „Životna sredina u multilateralnom sistemu“. U okviru ove teme izdvajaju se tri podteme: Međunarodno upravljanje zaštitom životne sredine i održivi razvoj, Zelena ekologija i Biodiverzitet i ekosistemi.

 

Pored ovoga, biće organizovana i radionica za predstavnike medija „Izveštavaj zeleno- životna sredina kao vest“. Radionicu organizuje UNEP i njen cilj je da se omogući aktivni dijalog između predstavnika medija i eksperata, političara i predstavnika građanskih udruženja.

 

Republika Srbija je od Mađarske preuzela predsedavanje Upravnim savetom Globalnog ministarskog foruma UNEP 1. januara 2009. godine, kao predstavnica regiona istočne Evrope, i tokom dve godine će predsedavati Upravnim savetom UNEP-a, koga čine ministri za životnu sredinu iz 58 zemalja članica UN. UNEP predstavlja jednu od ključnih agencija iz sistema UN i ona učestvuje u usmeravanju sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu. Upravni savet foruma procenjuje globalno stanje životne sredine u svetu, određuje programske prioritete i usvaja budžet, a takođe ima i diplomatsku ulogu u unapređivanju saradnje između 192 članice svetske organizacije o ekološkim pitanjima.

 

Srbija koristi programe UNEP za sistem procene i rane najave, primene politike u oblasti životne sredine, razvoj tehnologije, industrije i privrede, kao i regionalnu saradnju.

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat