ODRŽANA KONFERENCIJA U OKVIRU ADA PROJEKTA
„EKOREGIONI SRBIJE (REGION BANAT I REGION ŠUMADIJA)“
 

A.S.A. EKO doo Belgrade, WIFI Hrvatska i Privredna komora Beograda, Centar za ekologiju organizovali su Konferenciju u okviru ADA projekta „EKOREGIONI SRBIJE (REGION BANATI REGION ŠUMADIJA )“. U Privrednoj komori Beograda danas su uručeni sertifikati prvoj generaciji eko trenera u okviru projekta Eko regioni Banat i Šumadija čiji je cilj podizanje ekološke svesti i kulture življenja najmlađih u Srbiji. Potvrdu da su završili obuku koja je trajala 85 časova dobilo je 40 polaznika iz ova dva regiona. To su nastavnici, vaspitači i predstavnici lokalnih samouprava koji će veštine i znanja  stečena u toku obuke preneti na decu predškolskog i školskog uzrasta kroz radionice u 27 opština Banata i Šumadije.Nosilac projekta  Čistunko koji se sprovodi  kao javno - privatno partnerstvo, čija je misija eko edukacija o značaju  razvrstavanja otpada i brige za životnu okolinu je jedna od vodećih evropskih kompanija u oblasti upravljanja otpadom španska  FCC Environmental CEE u saradnji sa Austrijskom agencijom za razvoj (ADA). Partneri na  ovom međunarodnom projektu  koji se sprovodi u sedam zemalja Centralne i Istočne Evrope, su Institut za stručno usavršavanje WIFI u okviru Privredne komore Austrije i Regionalni centar za životnu sredinu preko  predstavništva u Budimpešti.

Projekat koji je počeo da se realizuje 1. septembra 2014. godine i trajaće do februara  2016. trebalo bi da u narednom periodu u Srbiji  obuhvati sve regione  kako bi se počev od vrtića i škola podizanjem svesti, a potom i konkretnim aktivnostima odraslih uvelo i ojačalo održivo i moderno upravljanje otpadom, izjavila je direktorka WIFI Hrvatska, Ivanka Špringer, jedan od  organizatora obuke. Ona je najavila otvaranje specijalne učionice koja bi postala centar obuke eko trenera i ogledni prostor za najmlađe u Srbiji. 

Izvršni direktor Privredne komore Beograda Svetozar Krstić rekao je da je Komora partner na projektu i da će i ubuduće podržavati i organizovati slične aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, koji su prioritet i države i privrede.

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat