ODRŽANA PROMOCIJA TAKMIČENJA ZA NAJBOLJU TEHNOLOŠKU INOVACIJU SRBIJE U 2015. GODINI

Privredna komora Beograda u okviru komorskog sistema Srbije partner je u državnom projektu izbora za  najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2015. godine.

Na sastanku u Privrednoj komori Beograda organizatori su najavili da je rok za podnošenje isključivo elektronskih prijava na konkursu za izbor najbolje tehnološke inovacije 20. april, a adresa  www.inovacija.org. Uslov za učešće pored sprovodljive ideje  je da se formira tročlani tim koji će realizovati inovaciju u praksi u toku samog takmičenja koje traje do kraja godine i podrazumeva nekoliko faza obuke.

Organizator je Ministarstvo nauke Srbije,  glavni partner je  Privredna komora Srbije, odnosno sve komore u njenom sastavu jer je cilj da se obuhvate sve lokalne zajednice u Srbiji, logistiku pruža Fakultet tehničkih nauka u Novom  Sadu, a medijski partner je Radio televizija Srbije. 

Takmičenje sprovodi tim u kome se nalazi pet doktora nauka, a recezentski operativni tim koji ocenjuje inovacije i savetuje i edukuje učesnike kako da ih materijalizuju broji 400  naših ljudi iz celog sveta, rekao je profesor Tehnološko metalurškog fakulteta u  Beogradu, Dragan Povrenović.

Predstavljajući projekat u Privrednoj komori Beograda on je naveo da je ovogodišnji fond za nagrade 5 miliona dinara, da pobednik dobija million dinara, a ostalo su specijalne nagrade koje stimulišu  inovatorstvo u pojedinim segmentima društva.

Posle obuke i sačinjavanja biznis plana i modela po kome će inovacije biti realizovane na tržištu  u decembru će biti održana dva polufinala, u Novom Sadu i Gornjem Milanovcu jer je ovogodišnji partner na projektu i kompanija Metalac, a finale pred TV kamerama biće održano 23. decembra u Beogradu, najavio je Povrenović. 

On je podsetio da je Ministarstvo nauke započelo takmičenje inovatora 2005. godine , a da je u proteklih deset godina bilo 6500 učesnika, 2244 timova i da je napravljeno 839 biznis planova. Iz budžeta je za ove namene uloženo ukupno 70 miliona dinara, a učesnici su zahvaljujući inovacijama i obuci stečenoj  u okviru konkursa  osnovali 80 preduzeća, što je krajnji cilj ovog projekta, istakao je Povrenović.  

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat