ODRŽAN STRUČNI SKUP
PROCENA OŠTEĆENJA INFRASTRUKTURE U POPLAVAMA U BIH I SRBIJI U MAJU 2014. GODINE

Uz podršku Privredne komore Beograda i Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, Asocijacija geofizičara i ekologa Srbije (AGES) održan je stručni skup, kao i radionice za studente u okviru humanitarnog projekta: ”Procena oštećenja infrastrukture u poplavama u BiH i Srbiji u maju 2014. godine”. Projekat je finansiran od strane SEG (Svetska asocijacija geofizičara) i njihovog programa Geolozi bez granica. Projekat okuplja svetske eksperte iz oblasti geofizike, geologije i geodezije, a stručni skup predstavlja početak istraživanja na klizištima u Srbiji i BiH.

U periodu od 8. do. 29. juna, u Beogradu je predviđeno okupljanje svetskih eksperata iz oblasti geofizike, geologije i geodezije iz Australije, Japana, Rusije, Švedske, Italije, Srbije i BiH, kao i početak istraživanja na klizištima u Srbiji i BiH. U tom periodu biće izvedena istraživanja na tri lokacije – Valjevo u Srbiji i dve lokacije u BiH (Štrepci u Brčko distriktu BiH i opština Čelić, u Tuzlanskom kantonu).

Značaj projekta, s obzirom na katastofalne posledice poplava, skoro da je nemerljiv kako u pogledu sanacije postojećeg stanja tako i u pogledu ispitivanja terena i prevencije adekvatnim akcijama koje moraju biti zasnovane na mišljenjima stručnjaka. Poseban značaj u projektu ima njegov humanitarni karakter dakle angažovanje bez novčane nadoknade a zarad rešavanja problema koji se odnose na nepogode i probleme koje one svakodnevni stvaraju. U ovom slučaju posebno do izražaja dolazi društvena i individualna odgovornost i angažovanje stručnjaka sa svih meridijana. Projekat je i svojevrsna poruka svetskim stručnjacima da daju svoj doprinos na rešavanju problema klizišta koji je, nažalost, aktuelan na svim kontinentima. Da nedaće brišu granice pokazuje nevreme koje je zahvatilo Srbiju i BiH, donelo iste nedaće stanovnicima obe države pa će tako i problem klizišta biti istovremeno tretiran  i na jednom i na drugom području (Valjevo u Srbiji i  Štrepci i Čelić u Federaciji BiH).

 

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat