BOGOSAVLJEVIĆ BOŠKOVIĆ: ZAVRŠETAK RADOVA NA UKLANJANJU 818 TONA
OPASNOG ISTORIJSKOG OTPADA IZ PRVE ISKRE, BARIČ

„U toku je završetak radova na uklanjanju 818 tona opasnog istorijskog otpada iz preduzeća Prva iskra, Barič, koji će biti završeni do početka septembra, 3 nedelje pre ugovorenog roka. Ovo je samo jedan od projekata koji se sprovode po prvi put u istoriji i Ministarstvo će u nerednom periodu trajno i bezbedno zbrinuti otpad sa ukupno 12 lokacija“, rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković prilikom obilaska Prve iskre.

Ministar Bogosavljević Bošković je istakla da su Prvoj iskri, Barič i EKO – gas MGS Šabac, u toku završni radovi, i najavila da je Ministarstvo potpisalo Ugovor za izmeštanje i trajno zbrinjavanje opasnog otpada iz 10 preduzeća u restruktuiranju i stečaju i to: Viskoza – Loznica, Koncern Petar Drapšin Mladenovac, HI Župa – Kruševac, IMT – Beograd, Zorka obojeni metali – Šabac,  Zorka centar za istraživanja – Šabac, Utva aviokompanija – Pančevo, Minel transformatori – Ripanj, PD Livnica Topola- Topola, IMT fabrika motokultivatora i motora – Knjaževac.

„Rok za završetak radova za trajno i bezbedno zbrinjavanje sa novih 10 lokacija je 120 dana od potpisivanja ugovora, dok je ukupna vrednost ovih projekata je 230 miliona dinara. Sredstva za izmeštanje su obezbeđena budžetom Ministarstva u ovoj godini“, naglasila je ministar.

Bogosavljević Bošković je naglasila da je ovo samo početak akcije i da će se projekti zbrinjavanja opasnog istorijskog otpada nastaviti i u sledećoj godini.

„S obzirom na količinu opasnog otpada i činjenicu da je Prva iskra locirana na obali Save i Kolubare uzvodno od Makiša mesta odakle se Beograd snadbeva vodom, ova lokacija prepoznata je kao veliki potencijalni ekološki problem, zato je i bila među prioritetima u rešavanju problema istorijskog otpada. Zbog dotrajalosti ambalaže u kojoj je trenutno skladišten otpad opasnost po zagađenje zemljišta i podzemnih voda je velika, a time i opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu. U praćenje izmeštanja pored službi Ministarstva uključen je i štab za vanredne situacije kao i lokalna samouprava opštine Obrenovac“, rekla je ministar.

IZVOR: MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat