UPRAVLJANJE AZBESTOM - UTICAJ AZBESTA NA ŽIVOTNU SREDINU

Danas je u Privrednoj komori Beograda održan sastanak na temu: "Upravljanje azbestom-uticaj azbesta na životnu sredinu" sa ciljem kako napraviti strategiju upravljanja azbestom. Na sastanku su prisustvovali privrednici i predstavnici nadleznih institucija.

Tema o kojoj se na sastanku plemisalo je prva tema u Evropskoj asocijaciji za upravljanje građevinskim otpadom (EDA) čiji je član Privredna komora Beograda, a razlog je veoma štetan uticaj azbesta na životnu sredinu. Iz tog razloga su kao budući članovi Sekcije pozvani i Institut za javno zdravlje kao i Dragan Mihailović Suisse „We come World Environmental Consulting & Menagement“ (Švajcarska).

Branka Šuštar je istakla jako štetan uticaj azbesta što na radnom mestu, što u životnoj sredini i da je upotreba azbesta u mnogim zemljama sveta zabranjena, mada se azbest zbog svojih određenih kvaliteta koristi u određenim proizvodima koji nemaju određenu zamenu, a odnose se na otpornost na povišenu temperaturu. Azbest je kancerogen materijal koji izaziva i fibrozu pluća. Proizvodi u kojima se koristi azbest, a nemaju zamenu, su obloge na kočnicama, zatim se koristi u građevinskom materijalu kao sastav blokova koji služe za izgradnju, obloge za zidove, podove, etison itd.

Dragan Mihailović je istakao da je Švajcarska početkom dvadesetog veka otkrila štetno dejstvo azbesta. Bolesti kao posledica kontakta sa azbestom (azbestnim vlaknima) su identifikovana u Švajcarskoj još 1932. god. i kroz zakonodavstvo ulaze u sistem Zaštite na radu i taj sistem treba adaptirati prema našim uslovima. Zatim je istakao značaj Foruma za azbest koji grupiše sve aktere vezane za korišćenje azbesta, ne samo preventivu, već i za lečenje od bolesti izazvane azbestom. Taj Forum predstavlja platformu preko koje deluje i Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo životne sredine.

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat