ODRŽAN SEMINAR “PČELA = BIODIVERZITET”

Udruženje građana VELESOVA VIZIJA iz Beograda, uz podršku Centra za ekologiju Privredne komore Beograda i Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Beograda, organizovalo je seminar na temu: “Pčela = biodiverzitet”, u Privrednoj komori Beograda.

Istoimeni projekat, u okviru koga se realizuje seminar, jedan je od 25 projekata koje sufinansira Evropska unija kroz Fond za projekte Dunavskog regiona – START, što potvrđuje koliko je ova tema od interesa za celu Evropu, a i globalno.

Projekat se bavi fenomenom masovnog i misterioznog nestajanje pčela - Collony Collapse Disorder (CCD), koji naučnici još uvek nisu u stanju da objasne, ali je već obavljeno dovoljno naučnih istraživanja koja su potvrdila iste nalaze, a to je da se ova pojava može direktno povezati sa upotrebom pesticida iz grupe neonikotinoida. Evropska komisija je od decembra 2013. zabranila upotrebu ovih pesticide na svojoj teritoriji na dve godine, do kraja 2015. kada će zabrana ponovo biti razmotrena.

Partneri Velesove vizije u projektu su Univerzitet iz Graca, Udruženje pčelara Šavnik i Veterinarski institut Republike Srpske „Dr Vaso Butozan”. Cilj projekta je da se napravi uporedna analiza stanja u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a uz pomoć austrisjkog partnera koji je jedan od lidera u istraživanjima na ovu temu.

Pored informisanja javnosti o ovoj pojavi, izlaganja eminentnih stručnjaka o temama iz oblasti ishrane pčela, selekcije, bolesti i nametnika pčelinje zajednice, itd. imaju za cilj da interesnim stranama, a pre svega pčelarima, pomognu u poboljšanju vitalnosti pčela koje su najvažniji oprašivači i čije bi nestajanje imalo nesagledive posledice: "Ako pčele nestanu, ljudima će ostati još samo 4 godine života. Kad nema pčela - nema više oprašivanja, nema više biljaka, nema više životinja, nema više čoveka” (Albert Anštajn).

 

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat