PRIMENJENE TEHNOLOGIJE KAO REZULTAT SOPSTVENOG RAZVOJA

Naučnoistraživačka delatnost je delatnost od posebnog značaja za sveukupni razvoj Republike Srbije i zajedno sa visokim obrazovanjem je glavni činilac i pokretač privrednog i društvenog razvoja. Zbog toga se, 5. marta u skupštinskoj proceduri našao Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti. Očekuje se da će ovaj predlog omogućiti implementaciju strateških nacionalnih prioriteta u domenu nauke i tehnologije koje su predviđene Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja Srbije, kao što su biomedicina, energetika, zaštita životne sredine i borba protiv klimatskih promena.
Predložene izmene i dopune Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti predviđaju otvaranje naučne zajednice ka privredi i inostranim investitorima, unapređenje mobilnosti srpskih istraživača, jačanje veza između instituta i univerziteta, unapređenje kvaliteta predavanja, kao i mnogo veću saradnju između civilnog i vojnog sektora.

Predloženo zakonsko rešenje omogućiće racionalizaciju mreže naučnoistraživačkih organizacija, jasno definisanje prioritetnih, osnovnih, razvojnih i primenljivih naučnoistraživačkih programa, primenu rezultata istraživanja, poboljšanje efikasnosti alokacije i upotrebe svih resursa, kao i efikasniju raspodelu sredstava za nauku. Jedna od novina je i otvaranje Centra za popularizaciju nauke, čiji je cilj podsticanje mladih za naučni rad, kao i formiranje pozitivnog stava prema nauci i tehnološkom razvoju.
Osnovna ideja predloženog zakona je dobijanje unapređenih i primenjenih tehnologija kao rezultata sopstvenog razvoja.

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat