U PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA PREDSTAVLJEN PROGRAM SARADNJE NAUKE  I PRIVREDE

Saradnja naučno-istraživačke zajednice i privrede je veoma bitna u podizanju konkurentnosti srpske privrede, ocenjeno je  danas u Privrednoj komori Beograda.

Na predstavljanju Programa saradnje nauke i privrede Fonda za inovacionu delatanost, menadžerka ovog Fonda, Natalija Sandić kazala je da je to novi finansijski instrument za podršku inovativnoj domaćoj naučno-istraživačkoj delatnosti sa tržišnim potencijalom.

Program saradnje nauke i privrede sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansira se iz pretpristupnih fondova Evropske unije u iznosu od 2,4 miliona evra i sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije u iznosu od miliona evra, navela je Sandić.

Ona je kazala da je svrha programa podsticanje saradnje između privatnih preduzeća i javnih naučno-istraživačkih organizacija u Srbiji, kako bi se kroz zajedničke razvojne projekte stvorili inovativni proizvodi, usluge, i tehnologije sa tržišnom primenom.

U okviru ovog programa Fond za inovacionu delatnost će obezbediti bespovratna sredstva u visini od 300.000 evra po projektu koji traje 12 ili 24 meseca uz ograničenje da udeo Fonda ne sme da pređe 70 odsto ili 60 odsto ukupnog budžeta u zavisnosti od veličine privrednog društva koje je glavni podnosilac prijave. Za sredstva mogu konkurisati konzorcijumi od najviše pet članova sastavljeni od najmanje jednog privatnog malog, mikro ili srednjeg preduzeća osnovanog u Srbiji, sa godišnjim prihodom od najmanje 200.000 evra i jedne javne naučno-istraživačke organizacije, takođe registrovane u Srbiji.

Kriterijumi za procenu su: sposobnosti menadžmenta i ključnih ljudi u konzorcijumu da izvedu projekat, kvalitet i potencijala za saradnju članova konzorcijuma, iznos i vrsta sufinansiranja, inovativnost tehnologije, proizvoda ili usluge, kao i jasno definisana intelektualna svojina i njen potencijal, jasna tržišna potreba, konkurentna (po mogućnosti EU ili međunarodna) pozicija i tržišni potencijal i dobro razvijeni organizacioni plan i sistem upravljanja projektom uključujući i upravljanje rizikom.
Mi smo javni poziv uputili zvanično 21. juna i on će biti otvoren do 23. septembra do 17 časova a prijava se vrši i on line i u štampanoj formi, postoji portal na kome se kompanije znvanično registruju (www.inovationfund.rs/CGS) i popunjavaju dokumentaciju. Posle evaluacije, krajem godine znaće se dobitnici i tada će početi realizacija projekata, najavila je Sandić.

Učesnici skupa u Privrednoj komori Beograda ocenili su da su sredstva ograničena i da su kriterijumu za njihovo dobijanje zbog ranijih negativnih iskustava prilično rigidni  i izrazili bojazan da će ih zadovoljiti minimalan broj onih koji će po tom osnovu konkurisati.

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat