SPORAZUM O SARADNJI ZA PROGRAM „ENVAP 3“

U oblasti zaštite životne sredine predstavljen je program– ENVAP 3, „Priprema za pregovore U procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj Uniji.
Za realizaciju ovog programa biće nadležna Vlada Kraljevine Švedske koja će donirati Vladi Srbije 3 miliona evra. Program će biti usmeren na podršku resornom Ministarstvu, pregovaračkoj grupi za pripremu pregovora, Agenciji za životnu sredinu, kao i na sprovođenje komunikacionih strategija neophodnih za uspešnu realizaciju Programa.Donacija koju dodeljuje Vlada Kraljevine Švedske, treba da pomogne Vladi Srbije na njenom putu evrointegracija, a s obzirom na to da je Poglavlje 27, koje se tiče zaštite životne sredine, jedno od najskupljih i najzahtevnijih poglavlja u pregovaračkom procesu, veoma je važno da se ova pomoć iskoristi na pravi način i usmeri na rešavanje važnih problema iz ove oblasti. Do sada je Vlada Kraljevine Švedske najviše od svih ostalih država članica Evropske unije pomagala Srbiji kada je u pitanju rešavanja problema iz oblasti zaštite životne sredine, a ova donacija nastavak je njihove nesebične podrške našoj zemlji. Vlada Republike Srbije je ove godine usvojila četiri sporazuma u oblasti životne sredine – Podrška razvoju infrastrukture u oblasti životne sredine (EISP), Program razvoja prioritetne infrastrukture u oblasti životne sredine (PEID), Upravljanje hemikalijama i Program priprema za pregovore u procesu pristupanja EU u oblasti zaštite životne sredine (ENVAP 3). Na današnjoj konferenciji, za Program „ENVAP 3“ je zvanično potpisan Sporazum o saradnji između resornog Ministarstva i Švedske agencije za životnu sredinu,Iako je životna sredina kompleksno poglavlje, Vlada Srbije i resorno Ministarstvo u martu mesecu ove godine, uz podršku međunarodnih i domaćih eksperata, dobili su podršku Evropske komisije koja je preporučila otvaranje Poglavlja 27, bez početnih merila. Znamo da nas tek nakon otvaranja poglavlja čeka najvažniji posao, te nam je finansijska pomoć Vlade Kraljevine Švedske više nego dragocena, jer je dobra priprema za pregovore od vitalnog značaja za njihovu uspešnost. O njihovoj kompleksnosti svedoči i podatak da nas očekuje veliki posao u okviru sektora vodosnadbevanja, upravljanja otpadom, otpadnih voda i industrijskog zagađenja, u koje će se u narednih 25 godina investirati preko 10 milijardi evra
Imajući u vidu da Srbiju na putu do Evropske unije čekaju brojni izazovi, veoma je važno da se i javnost upozna sa Programom koji se tiče pripreme za pregovarački proces. „Bitna komponentna ovog Programa je i komunikacija sa građanima, kako bi se povećala vidljivost reformi u različitim segmentima životne sredine.

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat