22. MAJ - MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOVRSNOSTI

Svake godine 22. maja, ljudi širom sveta, proslavljaju Međunarodni dan biološke raznovrsnosti. Ovaj dan, ustanovljen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, obeležava godišnjicu usvajanja Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, koja je usvojena na Planetarnom samitu o klimatskim promenama u Rio de Žaneiru, 22. maja 1992. godine. Osnovni cilj ove manifestacije je podizanje svesti i postizanje boljeg razumevanja problema očuvanja biološke raznovrsnosnosti.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana biološke raznovrsnosti je “Biodiverzitet, razvoj i smanjenje siromaštva” (Biodiversity, Development and Poverty Alleviation).

Konvencijom o biološkoj razvnovrsnosti, čija je članica i naša zemlja, istaknuto je da je zaštita biodiverziteta briga celog čovečanstva i integralni deo održivog razvoja. Zaštita i održivo korišćenje komponenti biodiverziteta od suštinske je važnosti za održivi razvoj, iskorenjivanje siromaštva i postizanje Milenijumskih ciljeva razvoja, jer se 40% globalne ekonomije zasniva na biološkim proizvodima i procesima.

Članice Konvencije o biološkoj raznovrsnosti su se 2002. godine obavezale da će do 2010. godine postići značajno smanjenje stepena narušavanja biodiverziteta i time doprineti smanjenju siromaštva u svetu. Akcije, koje su potrebne da se preduzmu radi postizanja ovog cilja, su ugrađene u Plan implementacije, usvojen u Johanesburgu, septembra 2002. godine na Svetskom samitu o održivom razvoju. Plan je kasnije odobren od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Na 10. sastanku Konferencije članica Konvencije, u Nagoji, oktobra 2010. godine, biće razmatrani rezultati akcija za očuvanje biološke raznovrsnosti. Pored ovoga, zahtevaće se čvrsto opredeljenje zemalja članica ka ispunjenju nove strategije i ciljeva, koji će obeležiti period posle 2010. godine.

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat