“MOGUĆNOSTI ZA ENERGETSKI BIZNIS U REGIONU BALKANA”,
IV GODIŠNJA KONFERENCIJA O ENERGETICI

Tokom održavanja IV godišnje konferencije o energetici – „Mogućnosti za energetski biznis u regionu Balkana“, ministar rudarstva i energetike Republike Srbije, Petar Škundrić najavio je da će u oblasti energetike, u narednih pet do sedam godina, biti investirano oko 9 milijardi evra. Deo sredstava će biti uloženo u kapitalni remont, revitalizaciju, ali i u podizanje standarda životne sredine, dok će ostatak sredstava poslužiti za izgradnju novih kapaciteta u oblasti energetike.
Predviđena sredstva će biti obezbeđena:

- iz sopstvenih sredstava EPS-a
- finansiranjem putem kredita
- ulaganjem strateških partnera 

Prioritetni projekti će biti oni u oblasti obnovljivih izvora energije, i to izgradnja: HE na Ibru (u partnerstvu sa italijanskom firmom SECI), HE na Velikoj Moravi (u partnerstvu sa nemačkom kompanijom RWE), HE Đerdap III (takođe u partnerstvu sa RWE), kao i 3-4 HE na srednjoj Drini (gde će se kao partneri pojaviti, pored EPS-a, i Elektroprivreda Republike Srpske i italijanski SECI). Najavljena su i ulaganja u TE Nikola Tesla III, TE-TO Novi Sad. Ministar Škundrić je najavio i mogućnost izgradnje nuklearne centrale u saradnji sa Bugarskom, obrazlažući da je to interes kako naše zemlje i regiona, tako i cele Evropske unije. Pored toga, istakao je da se formiranjem zajedničkih strateških ciljeva može povećati konkurentnost naše, ali i energetike čitavog balkanskog regiona. Iz tog razloga ministarstvo se zalaže za izradu zajedničke Strategije u oblasti energetike.
Dr Svetislav  Bulatović, potpredsednika EFT Group, naglasio je da je trenutno u regionu prisutno šest najvećih kompanija iz sektora energetike: CEZ, RWE, EON, CVN,VERBUHD i ENEL, što je vrlo ohrabrujuće.
Zaključeno je da je budućnost srpske energetike dobra i izvesna i da Srbija ima šansu da bude regionalni lider u proizvodnji električne energije. Trenutno, sa učešćem od 14,55%, Srbija je na trećem mestu, posle Rumunije i Grčke. Istovremeno, konstatovano je da su trenutne nepovoljnosti za ulaganja zasnovane na  postojanju značajnog finansijskog rizika regiona (usled opšte finansijsko-ekonomske krize), kao i nepostojanje pripremljenih  projekata za ulaganje u ovaj važan sektor privređivanja.


Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat