NAUČNA ZAJEDNICA ZA BUDUĆNOST SRBIJE

U organizaciji Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, 23. maja 2010. godine u Beogradu održan je skup „Naučna zajednica za budućnost Srbije“.  Podršku naučnoj zajednici Srbije svojim prisustvom i izlaganjima dali su najviši zvaničnici Srbije, gospodin Boris Tadić, predsednik Republike  Srbije, gospodin Mirko Cvetković, premijer, gospodin Božidar Đelić, ministar za nauku, kao i većina ministara u Vladi Republike Srbije. Podršku skupu dao je i šef delegacije Evropske komisije u Srbiji, gospodin Vensan Dežer.

Otvarajući konferenciju "Naučna zajednica za budućnost Srbije", predsednik Srbije Boris Tadić, posebno je naglasio da su ulaganja u nauku i obrazovanje investicija u ekonomski razvoj i budućnost Srbije, "Ljudski život će u budućnosti sve više biti oslonjen na nauku i inovacije, i Srbija, iako mala zemlja, obavezna je da investiranje u nauku tretira kao najviši imperativ", rekao je predsednik Tadić.

Dajući podršku ovom skupu gospodin Vensan Dežer, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji, potvrdio je fokusiranost Evropske Unije ka investiranju u znanje koje upravo jeste ključni faktor podizanja konkurentnosti i standarda građana i potvrdio podršku Evropske Unije naučnoj zajednici Srbije kroz rad na zajedničkim projektima.
Potpisivanjem dokumenta "Akt o izboru, vrednovanju i finansiranju programa za ciklus istraživanja 2011-2015.". Ministar za nauku, Božidar Đelić, otvorio je početak  nove faze razvoja nauke u Srbiji i jasne orijentacije zemlje ka ekonomiji zasnovanoj na znanju. Ministar Đelić je naglasio da će se sa sredstvima namenjenim finansiranju naučnih pojekata,  postupati zakonski i trensparentno.

U skladu sa Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja Srbije, usvojenoj februara 2010. godine, nakon plenarnog zasedanja, konferencija je nastavljena kroz sesije u okviru sedam prioriteta Strategije:   

1. Biomedicina,
2. Novi materijali i nanonauke,
3. Zaštita životne sredine i klimatske promene,
4. Energetika i energetska efikasnost,
5. Poljoprivreda i hrana,
6. Informacione i komunikacione tehnologije,
7. Unapredjenje donošenja državnih odluka i afirmacija nacionalnog identiteta.
U radu skupa učestvovalo je više od 3.500 naučnika, istraživača i privrednika.

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat