DAN ZAŠTITE OZONSKOG OMOTAČA

Svake godine 16. septembra obeležava se Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača. Ovogodišnja tema, “Zaštita ozonskog omotača: najbolje upravljanje i usaglašenost”, naglašava centralnu uloga dobrog upravljanja u postizanju ciljeva zaštite životne sredine. Uspešni sporazumi u ovoj oblasti zahtevaju jasne ciljeve i postupnu primenu.

Obeležavanje dana zaštite ozonskog omotača u Srbiji je ove godine usmereno na najmlađu populaciju. Ministarstvo zaštite životne sredine i prosornog planiranja, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i UNEP-om realizuje projekat “Ozi i ja cuvamo planetu”, kojim je predvidjeno uvodjenje nastavnih sadrzaja iz obrazovnog paketa na temu zastite ozonskog omotaca u okviru predmeta Čuvari prirode. Obrazovni paket razvijen je da bi se nastavnom osoblju u osnovnim školama obezbedilo sveobuhvatno obrazovno sredstvo pri uvođenju važnih pitanja, kao što su zaštita životne sredine, a posebno zaštita ozonskog omotača, na način koji kod dece budi interesovanje.

Međunarodni sporazumi koji se bave problemom zaštite ozonskog omotača su Montrealski protokol, fokusiran na pitanja kontrolnih mera i smanjenje, odnosno isključivanje iz upotrebe supstanci koje oštećuju ozonski omotač i Bečka konvencija je koja orijentisana na pitanja naučnog istraživanja ozonskog omotača i međunarodne saradnje u toj oblasti.

Ozonski omotač zaustavlja većinu štetnih sunčevih UV-B zraka, a potpuno nas štiti i od smrtonosnog UV-C zračenja. Stvara se i razgrađuje u hemijskim reakcijama pod uticajem sunčeve svetlosti u stratosferi, na 10 do 50 km udaljenosti od površine Zemlje. Standardna debljina ozonskog omotača je oko 3 milimetra, ali njegova debljina značajno varira usled postojećih štetnih uticaja.

Ozon oštećuju klima uređaji, sprejevi, veštačka đubriva, čak i aparati za gašenje požara. Sa ciljem zaštite ozonskog omotača i naša zemlja uskladila je svoju zakonsku regulativu sa međunarodnim protokolima i konvencijama. Zakonom o zaštiti životne sredine propisano je postupanje sa supstancama koje oštećuju ozonski omotač, zabranjena je proizvodnja, uvoz i izvoz supstanci koje oštećuju ozonski omotač, kao i proizvoda koji ih sadrže, osim ukoliko se koriste za posebne namene.

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat