SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE:
«
TVOJA PLANETA TE TREBA - UJEDINJENI U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMENA»

Svetski dan zaštite životne sredine se obeležava svake godine, 5. juna, u više od sto zemalja sveta. Na ovaj dan, ustanovljen još 1972. godine, Ujedinjene Nacije posvećuju pažnju gorućim pitanjima životne sredine, sa ciljem da se čovečanstvo suoči sa problemima zagađivanja i njihovim rešavanjem. Privrednici, industrija, zajednice, NVO, pojedinci i mediji organizuju akcije koje imaju za cilj zaštitu i razvoj životne sredine: kampanje čišćenja, sađenja drveća, biciklističke trke, «zeleni» koncerti, takmičenja u školama i dr.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod motom «Tvoja planeta te treba - Ujedinjeni u borbi protiv klimatskih promena» (Your Planet Needs You - UNite to Combate Climate Change). Ovaj moto ukazuje na neophodnost novog dogovora koji bi trebao da se postigne na konferenciji u Kopenhagenu, krajem godine. Borba protiv klimatskih promena i očuvanje ekosistema su teme koje dotiču svakoga, stoga i svaki napor koji neko uloži, ma koliko bio mali, može doprineti održivom razvoju privrede i zajednica širom sveta.

Cilj ovogodišnje manifestacije «Tvoja planeta te treba - Ujedinjeni u borbi protiv klimatskih promena» jeste skretanje pažnje ljudi širom planete na poblematiku životne sredine, podsticanje aktivnost u oblasti održivog razvoja, promovisanje shvatanja da su ljudske zajednice te koje utiču na promenu stava prema odnosu ka životnoj sredini, ulaganju u partnerstvima koji će omogućiti da svi stanovinici planete Zemlje imaju sigurniju i bolju budućnost.

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat