PRVA KONFERENCIJA  „PRIJATELJI ODRŽIVE SRBIJE“

Prvu Konferenciju „Prijatelji održive Srbije“, koja je održana 3. juna 2009. godine u Sava Centru, otvorio je potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj, gospodin Božidar Đelić. Obraćajući se velikom broju učesnika, predstavnika ambasada, Vlade Srbije, donatorske zajednice u Srbiji, akademske zajednice, privrede, medija i nevladinog sektora, ukazao je na tri ključne dimenzije uspostavljanja ravnoteže: znanje, odnosno održivi ekonomski rast i privredno tehnološki rast zasnovan na znanju, socijalnu ravnotežu i zaštitu životne sredine uz racionalno raspolaganje prirodnim resursima. Projekat Vlade RS „Prijatelji održive Srbije“ podržali su Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA) i Kancelarija za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP). Učesnici konferencije, a posebno predstavnici privrednog sektora, pozvani su od starne svih govornika da daju doprinos, finansijsku i/ili intelektualnu i podrže realizaciju projekata u cilju promovisanja i postizanja održivog razvoja Srbije.

“Održivi razvoj predstavlja skladan odnos ekologije i privrede kojim se omogućava ekonomski i socijalni napredak uz očuvanje prirodnog bogatstva planete za buduće naraštaje. Održivi razvoj predstavlja težnju da se stvori bolji svet, usklađujući socijalne, ekonomske i faktore životne sredine.”
(Strategija održivog razvoja)

Prijatelji održive Srbije“ su grupa donatora i drugih partnera koji su zainteresovani za pružanje podrške Vladi u promovisanju održivog razvoja. Osnovni cilj prve konferencije je promovisanje grupe prijatelja održive Srbije i predstavljanje procesa primene Nacionalne strategije za održivi razvoj, sa namerom da se rad grupe ubuduće održava na godišnjem nivou uz učešće svih koji sarađuju sa Vladom u sprovođenju akcionog plana Nacionalne strategije održivog razvoja. U pripremi je više od 100 projekata vezanih za održivi razvoj, životnu sredinu, socijalnu politiku i razvoj ekonomije i znanja za koje je potrebno 100 miliona evra, koji će biti realizovani u naredne tri godine.

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat