„DAN ODRŽIVOG RAZVOJA”
10. maj 200939.,Beograd - Kalemegdan

Kao veliki korak ka održivom razvoju Srbije, maja 2008. godine, usvojena je Nacionalna strategija održivog razvoja. Sledeći značajan korak bio je usvajanje Akcionog plana za sprovođenje Strategije održivog razvoja na sednici Vlade Republike Srbije 13. marta 2009. godine.

Kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije koji je nadležan za sprovođenje Strategije, već drugu godinu za redom, obelažava 10. maj kao Dan održivog razvoja, sa idejom da ova manifestacija postane tradicionalna. Ona, pre svega, ima za cilj promovisanje koncepta održivog razvoja među građanima Srbije i njihovo intenzivnije uključivanje u aktivnosti koje doprinose održivom razvoju zemlje.

Ove godine Dan održivog razvoja održaće se na Kalemegdanu i ova manifestacija će biti posvećena građanima Beograda.

Zajednička namera organizatora i učesnika ove manifestacije je da pokrenu i izgrade svest građana o ekološkim problemima i uticaju čoveka na prirodno okruženje.

U skladu s tim osnovna ideja ove manifestacije je da se putem vizuelne percepcije ukaže na potencijalne modele rešavanja nekih od aktuelnih problema: značenje i važnost reciklažnog procesa, očuvanje raznovrsnosti biodiverziteta, aktivnosti na zaštiti prirodnih vrednosti, potrebu učenja i sticanja novih znanja, neophodnost štednje energije, čuvanje tradicije i spremnosti za ovladavanje novim i naprednim tehnologijama.

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat