26. APRIL 2009. - SVETSKI DAN INTELEKTUALNE SVOJINE
»ZELENA INOVACIJA»

Pod «intelektualnom svojinom» većina ljudi, s pravom, podrazumevaju: autorska prava, patente, industrijski dizajn, žigove. Medjutim, mnogi i dalje ove pojmove stavljaju isključivo u kontekst biznisa i zakonskog okvira, smatrajući da to nema uticaja na njihove živote. Stoga, da bi skrenula pažnju javnosti na značaj intelektualne svojine, Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (World Intellectual Property Organization- WIPO) je na svom 35. zasedanju, (oktobra 2000. godine) odlučila da datum 26. april označi kao Svetski dan intelektualne svojine. Tako, počev od 2001. godine WIPO i njene članice svake godine, širom sveta, nizom aktivnosti, kampanja i događaja obeležavaju 26. april - Svetski dan intelektualne svojine.
Svetski dan intelektualne svojine 2009, posvećen je tematici Zelena inovacija (Green innovation) i njenoj promociji kao osnovnom pokretaču razvoja društva.

Ljudska aktivnost, uključujući decenije tehnološkog razvoja, narušila je prirodni poredak planete Zemlje. Zagađenje, kao i sve veće iskorišćavanje svetskih mineralnih i bioloških rezervi je dovelo do velikih, štetnih promena u životnoj sredini. Klimatske promene predstavljaju jednu od najvećih pretnji - ikada, sa kojima se uveliko suočava cela planeta. Ljudski faktor je uzrokovao probleme i ljudi su ti koji treba da usmere svoje snage ka rešavanju nastalih problema.

Cilj WIPO je da, u okviru ovogodišnjeg obeležavanja 26. aprila - Svetskog dana intelektualne svojine, podrži sve doprinose sistemu intelektualne svojine koji stimulišu stvaranje i primenu čistih tehnologija, promociju zelenog dizajna, zelenog brendiranja, kao i bolje informisanosti kupaca o izborima i mogućnostima koji im se pružaju. Ljudska kreativnost predstavlja šansu za ponovno uspostavljanje ravnoteže između čovečanstva i sredine u kojoj ono živi kako danas, tako i još više za buduća pokolenja.

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat