»OČISTIMO SRBIJU
«: STOP ZA PLASTIČNE KESE

 

Plastične kese su najpokretniji oblik smeća i zato predstavljaju veliki ekološki problem.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije najavilo je donošenje Uredbe o zabrani proizvodnje i korišćenja plastičnih kesa. Ovom Uredbom biće zabranjena proizvodnja i uvoz svih polietilenskih kesa debljine ispod 14 mikrona. Predviđeno je da prelazni period, od stupanja na snagu ove Uredbe do početka proizvodnje biorazgradivih kesa traje tri meseca.

Vranje je prvi grad u Srbiji, u kome je zabranjena upotreba plastičnih kesa. Odluku je tokom 2008. godine donelo Gradsko veće ovog grada, a zabrana stupa na snagu 2010. godine.

Kako u Srbiji nije razvijena proizvodnja papirnih kesa, Predlogom zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, predviđeno je oporezivanje uvoza i proizvodnja plastičnih kesa. Novac od tih taksi ići će Fond za zaštitu životne sredine, a odatle će se upućivati kao subvencija za proizvodnju papirnih kesa. Za proizvođače papirnih kesa, pored ovih subvencija, biće odobravani i krediti iz Nacionalnog fonda za razvoj.

Uvođenjem biorazgradivih plastičnih kesa u pojedine svoje objekte, izvestan broj velikih trgovinskih lanaca u Srbiji već je počeo da se priprema za postupanje prema najavljenoj Uredbi.

Za razgradnju plastičnih kesa je potrebno između 400 i 1000 godina. One nisu biorazgradive već se razlažu na sitnije, toksične delove i dovode do kontaminacije zemljišta, vodenih tokova i okeana i ulaze u lanac ishrane životinja. Većina plastičnih kesa završava kao otpad na ogradama, ulicama i po parkovima.  Neplansko odlaganje plastike zaustavlja propuštanje vode kroz zemlju i blokira tokove podzemnih voda.

Kako bi rešile problem plastičnog otpada, većina zemalja Evropske unije uvela je porez na plastične kese, koji pada na teret prodavca. Na taj način, u Irskoj, na primer, upotreba plastičnih kesa smanjena je za 95%. Od Australije do Velike Britanije i SAD-a, političari i kompanije razmišljaju o zabrani korišćenja plastičnih kesa ili uvođenju taksi za njihovo korišćenje, pa su tako plastične kese zabranjene ili su uvedene takse na njih u: Italiji, Belgiji, Švedskoj, Nemačkoj, Holandiji, Španiji, Velikoj Britaniji, Kini, Australiji, Ruandi, Somaliji, Tanzaniji, Keniji, Ugandi, kao i u nekim delovima SAD.

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat