SKUP «OČISTIMO SRBIJU» ODRŽAN U DOMU NARODNE SKUPŠTINE SRBIJE

 

Na skupu održanom u Beogradu, 2. marta 2009. godine u Domu Narodne skupštine Srbije, ministar životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije, dr Oliver Dulić, najavio je početak akcije "Očistimo Srbiju". Skupu su prisustvovali gradonačelnici i predsednici opština u Srbiji, predstavnici Privredne komore Beograda i drugi za interesovani subjekti.
"Jedan od najvećih problema životne sredine Srbije je nizak nivo upravljanja otpadom. Problemi nastaju kao posledica nedovoljno razvijene infrastrukture, loših navika i nedovoljne brige za okolinu. Nije dovoljno samo doneti zakone već i sprovesti akciju čišćenja." naglasio je ministar Dulić.
Ekološka akcija «Očistimo Srbiju» finansira se iz sredstava:

  1. Fonda za zaštitu životne sredine (u iznosu od 500 miliona dinara) 
    • podrška razvoju EKO industrije
    • podrška lokalnim upravama u realizaciji EKO projekata
  2. Nacionalnog Investicionog Plana (u iznosu od 255 miliona dinara) i
  3. Nacionalne službe za zapošljavanje (u iznosu od 150 miliona dinara).

Ciljevi akcije «Očistimo Srbiju» su: smanjenje zagađenja, podizanje kapaciteta EKO industrije kao i promena loših navika i unapređenja svesti o značaju zaštite životne sredine.

Oko 40% generisanog komunalnog (kućnog) otpada  u Srbiji odlaže se na divljim deponijama (4.481-prema poslednjem izveštaju inspekcije), a ostatak se odlaže na 164 zvanično registrovane deponije, koje, na žalost, u najvećem broju slučajeva, nisu adekvatno rešenje, već problem koji takođe treba rešavati.

Akcija "Očistimo Srbiju" podržali su prisutni gradonačelnici i predsednici opština Srbije i biće praćena javnom edukativnom kampanjom tokom cele 2009. godine. U ovoj ekološkoj kampanji aktivno će učestvovati i škole, lokalna samouprava, nevladine organizacije i privredne organizacije
Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat