ODR
ŽAN SEMINAR „PRIMENA DOBROVOLJNIH INSTRUMENATA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U SRBIJI“

U prisustvu oko stotinu predstavnika privrede, u Privrednoj komori Beograda, održan je seminar „Primena dobrovoljnih instrumenata zaštite životne sredine u Srbiji“. Na seminaru su predstavljeni poslovni modeli i standardi koji mogu da pomognu firmama da ostvare značajne uštede, bolju poziciju na tržištu, bolji imidž i naravno doprinesu zaštiti životne sredine.

EMAS III (dobrovoljni program za upravljanje zaštitom životne sredine) omogućava uključivanje u zvanični EMAS registar i kompanijama van Evropske unije i tokom juna 2011. očekuje se da će biti završena uputstva Evropske komisije.

Eko-znak se u Srbiji dodeljuje od 2009.godine i za sada je samo jedna kompanija nosilac znaka, ali postoji nekoliko kompanija koje su u postupku dobijanja znaka. Hemijski lizing je poslovni model orijentisan na pružanje usluge, koji pomera fokus sa povećanja obima prodaje hemikalija prema pristupu „dodatne vrednosti“. Proizvođači prodaju funkcije hemikalije, a glavno sredstvo plaćanja je funkcionalna jedinica. Rezultat primene modela je efikasnije korišćenje hemikalija uz smanjenje rizika povezanog sa njihovim korišćenjem, kao i zaštita ljudskog zdravlja. Kompanije Knjaz Miloš i Bambi uspešno primenjuju hemijski lizing i ostvaruju uštede u potrošnji vode, tretmana otpadne vode, rezervnih delova i čišćenja, smanjenja količine otpada itd.

Očekuje se da do kraja juna 2011. bude objavljen standard za energetski menadžment,   pod nazivom Sistem menadžmenta energijom ISO 50001:2011. ISO organizacija identifikovala je energetski menadžment kao prioritetnu oblast koju je neophodno razvijati. Ovaj standard će pomoći organizacijama da poboljšaju energetske performanse, povećaju energetsku efikasnost i smanje štetne uticaje na životnu sredinu. Standard je primenjiv  na sve vrste organizacija, nezavisno od njihove delatnosti i veličine.

Prezentacije sa seminara mozete preuzeti ovde

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat