ODRŽAN OKRUGLI STO
“MOGUĆNOSTI FINANSIRANJA PROJEKATA ENERGETSKE EFIKASNOSTI U SRBIJI”

Energenska efikasnostU okviru projekta Privredne komore Beograda „Eubuild energy efficiency - Međusektorska saradnja u oblasti finansiranja  energetske efikasnosti u zgradarstvu u okviru EU propisa i pravnih sporazuma“,  održan je okrugli sto na temu „Mogućnosti finansiranja projekata energetske efikasnosti u Srbiji”.  Na okruglom stolu predstavljene su kreditne linije za finansiranje projekata energetske efikasnosti koje su trenutno dostupne u Srbiji i razmatrani aktuelni problemi u kreditiranju energetske efikasnosti, perspektive, preporuke i zainteresovanost bankarskog sektora za otvaranje novih kreditnih linija. Dimitrije Lilić, savetnik za energetsku efikasnost u zgradarstvu u Agenciji za energetsku efikasnost Republike Srbije govorio je o izazovima u sprovođenju mera za povećanje energetske efikasnosti. On je istakao da organizacija tržišta i distorzija cena, kao i visoki troškovi transakcije u odnosu na potencijalne uštede energije, sprečavaju kupce da ocene pravu vrednost energetske efikasnosti. Na jesen se očekuje usvajanje Zakona o racionalnoj upotrebi energije, uz koji će biti usvojeni Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada i Pravilnik o energetskoj sertifikaciji zgrada.

Prezentujući ponudu Volksbanke u oblasti kreditiranja energetske efikasnosti, Nenad Lučić, menadžer za razvoj proizvoda, istakao je da 80% ovih sredstava  isplaćeno za povećenje energetske efikasnosti zgrada. Preduslov investiranja je da sprovedene mere obezbeđuju minimum 20% uštede energije  i  smanjuju emisiju  CO2. Vladimir Rajić, šef odeljenja za srednja preduzeća ProCredit banke, prestavio je mogućnosti za finansiranje povećanja energetske efikasnosti korporativnom i stambenom sektoru. U stambenom sektoru dostupni su krediti za poboljšanje toplotne izolacije, energetski efikasnih grejnih sistema, kao i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Miloš Kostić, zamenik menadžera projekta WeBSEFF predstavio je dosadašnje rezultate u implementaciji projekta  Evropske banke za obnovu i razoj (EBRD ) pod nazivom WeBSEFF (Western Balkans Sustainable Energy Financing Facility), koji obuhvata namenske kreditne linije koje obezbeđuju sredstva za dalje kreditiranje preko banaka učesnica u ovim zemljama za projekte malih i srednjih preduzeća koji su dizajnirani tako da bi povećala energetska efikasnost i razvili obnovljivi izvori energije. U Srbiji je do sada realizovano 16 projekata, a kamate su nesto povoljnije u odnosu na Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu i iznose 5.5-7%.

Predstavnici bankarskog sektora složili su se da je neophodno što pre usvojiti odgovarajuće propise o energetskoj sertifikaciji zgrada, jer je to neophodan uslov za dalji razvoj finansijskog tržišta za projekte energetske efikasnosti. Učesnici okruglog stola takođe su izrazili veliko interesovanje za mogućnost subvencionisanja kredita za energetsku efikasnot od strane države. Neophodno je raditi na informisanju stanovništva o mogućnostima uštede koju pruža ulaganje u energetsku efikasnost.

Prezentacije sa okruglog stola možete preuzeti ovde

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat