NA PRAGU USVAJANJA ZAKONA O EFIKASNOM KORIŠĆENJU ENERGIJE

U organizaciji Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, uz prisustvo velikog broja predstavnika privrede, javnog sektora, banaka i nevladinih organizacija 20.12.2012. održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o efikasnom korišćenju energije. Pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije, Dejan Trifunović, izjavio je da bi Zakon o efikasnom korišćenju energije trebalo da bude usvojen u prvom tromesečju naredne godine, a pravi efekti njegove primene očekuju se 2014. godine. Cilj zakona je da obezbedi i stimuliše odgovorno, racionalno, efikasno i održivo korišćenje energije. Zakon uvodi organizovano upravljanje energijom (energetski menadžment), energetske preglede objekata, označavanje prozivoda koji znacajno utiču na potrošnju energije, kao i minimalne zahteve u pogledu energetske efikasnosti. Planiran je budžetski fond za energetsku efikasnost, koji će funkcionisati po principu javnih konkursa za pravna i fizička lica.

 Očekuje se, takođe, da će primena ovog zakona stvoriti uslove za zapošljavanje visoko stručnih kadrova i omogućiti lakše ispunjenje obaveza države u pogledu primene obnovljivih izvora energije.  Zakon uvodi i naplatu energije prema potrošnji, zahtevaće se ispunjenje zahteva ekodizajna, a energetska efikasnost biće uvedena kao kriterijum u javne nabavke.

Energetski intenzitet u Srbiji je dva do tri puta veća nego u zemljama Evropske unije, uvozimo 33.6% energije, dok je emisija gasova sa efektom staklene bašte iz energetskog sektora 76%. Strateški plan Srbije je ušteda 9% bruto finalne potrošnje energije do 2018. godine.

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat