Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


OKRUGLI STO O NACRTU ZAKONA O VANREDNIM SITUACIJAMA

 

U saradnji kompanije BALKAN SECURITY SERVICES (BSS), MUP-a Srbije (Sektor za vanredne situacije) i Privredne komore Beograda, 7. i 8. decembra 2009. godine u Privrednoj komori Beograda, održan je Okrugli sto o Nacrtu zakona o vanrednim situacijama i Nacrtu zakona o zaštiti od požara, sa ciljem da se privreda u što većoj meri, uključi u proces donošenja zakona i planiranja održivog razvoja.


Pozdravljajući skup mr Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda je istakao da su sugestije i predlozi privrednika u koncipiranju novih zakonskih rešenja, izuzetno važni, naročito ukoliko su prošli trijažu stručne i ekspertske javnosti. Niko ne treba da sumnja da će se evropske norme i standardi i u ovoj oblasti, usgalasiti i primenjivati u Srbiji. To je proces koji više niko ne može da zaustavi, jer smo mi učesnici ne samo lokalnog, već i regionalnog i evropskog načina funkcionisanja.


Prema mišljenju Predraga Marića, pomoćnika ministra MUP-a Republike Srbije i načelnika Sektora za vanredne situacije, usvajanjem zakona o vanrednim situacijama koje se očekuje do kraja ove godine, stvara se mogućnost integrisanog i efikasnog sistema zaštite i spasavanje građana u vanrednim situacijama. Predviđeno je da se Služba finansira iz republičkog budžeta, sredstvima budžeta lokalne samouprave, kao i iz posebnog Budžetskog fonda za vanredne situacije, što će omogućiti brže i efikasnije reagovanje u vanrednim situacijama. Nacrtom zakona je predviđeno formiranje Operativnog centra 112, koji će objediniti pozive policiji, vatrogascima i Hitnoj pomoći, što je, inače, jedinstven standard koji funkcioniše u svim zemljama EU. Nacrtom zakona je predviđeno da u Budžetski fond za vanredne situacije uđe 5 odsto naplaćene premije osiguranja od požara, kao i jedan procenat prihoda od naplaćene premije obaveznog osiguranja od odgovornosti u drumskom, rečnom, vazdušnom i železničkom saobraćaju.