Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

IV. Sajam preduzetništva u Požarevcu

od 4. do 5. septembra 2009. godine

U organizaciji Regionalne privredne komore Požarevac 4. i 5. septembra 2009. godine, u u sportskom centru u Požarvcu održan je četvrti Sajam preduzetništva. Namera organizatora je da ovim sajmom afirmiše profitabilnu prozvodnju,  razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća.

Na ovogodišnjoj manifestaciji preduzetništva 120 izlagača predstavilo se na 60 štandova.  Među izlagačima su učestvovali preduzetnici sa područja RPK Pančeva, PRK Kragujevca i Sremske privredne komore. Sajam je obeležilo učešće preduzetnika, preduzeća, banaka, fondova, investitora i drugih poslovnih ljudi iz zemlje i inostranstva. Tokom sajma organizovanu su bilateralni susreti privrednika. 

Na otvaranju sajma učesnicima i posetiocima su se obratili Milica Mitković, predsednik Regionalne privredne komore Požarevca, Petru Buzzi, predesednik Komore za trgovinu, indusitriju i poljoprivredu Županije Karaš u Rešici, Miodrag Milosavljević,  gradonačelnik Požarevca, Vladimir Ilić, direkror NZS a Vidosava Džagić, potpredsednik Privredne komore Srbije proglasila je sajam otvorenim.

Od samog početka i osnivanja sajma, redovni učesnici su predstavnici privrede iz okruga Rešice iz Rumunije,  koji su se pod okriljem Komore za trgovinu, industriju i poljoprivredu Županije Karaš Severin iz Rešice u sastavu koji je brojao 27 učesnika iz 17 preduzeća i ove godine pridružili privrednicima i preduzetnicima u Požarevcu. Sajam su posetili predstavnici komore Beograda, Užica, Niša, udruženja preduzetnika Zrenjanina.

Komora za trgovinu, industriju i poljoprivredu Županije Karaš Severin iz Rešice je prekogranični partner RPK Požarevca u projektima koje finansira EU. Kroz mini sajam hrane i bilateralne razgovore na sajmu je zaokružen i završen projekat “HACCP - otvorena vrata za tržište EU” i “ Mala i srednja preduzeća u skladu sa EU- priprema tenderske dokumentacije”, koji su započeti septembra 2008. godine i zvanično završeni sa zatvaranjem sajma, 05. septembra 2009. godine. 

Prvog dana sajma, 04. septembra 2009. godine, u saradnji sa filijalom NSZ u Požarevcu, održan je i četvrti Sajam zapošljavanja na kome je ponudu za 96 slobodnih radnih mesta ponudilo 23 poslodavca. Prema podacima NSZ u Požarevcu, na teritoriji braničevskog okruga među najtraženijim su zanimanja u oblasti mašinske obrade metala, autolimar i zavarivač, knjigovodstva a takođe su tražena i lica za rad u osiguravajućim kućama. “Povezivanje privrednika kako u zemlji tako i u inostranstvu je obaveza Komore, a sajam mesto poslovnih kontakata, interesovanja i mogućnosti za saradnju u širem regionu.”( M. Mitković).