Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

POSAO  PRIVREDI, STANOVI GRADJANIMA,DRZAVI IZLAZ IZ KRIZE


U Privrednoj komori Beograda 150 predstavnika građevinskih preduzeća, proizvođaca građevinskog materijala, investitora, urbanista i projektanata davalo je svoje sugestije i predloge kako da se pokrene projekat masovne stanogradnje.

Na ovom Okruglom stolu, koji je inicirao predsednik Privredne komore Beograda, mr Milan Jankovic, aktivno su učestvovali ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić. Ministar za infrastrukturu istakao je da će domaća preduzeća biti angažovana u realizaciji projekta. On je napomenuo da je realno da projekat ubrzo počne da se realizuje i da stanovi neće biti građeni u centralnim gradskim zonama.

Dogovoreno je da Privredna komora Beograda oformi Stručni tim, koji će se priključiti Radnoj grupi, koja priprema čitav projekat pri Ministarstvu zaštite životne sredine a koji ce biti prezentovan u drugoj polovini septembra. Podržana je i inicijativa da se odvojeno sastanu predstavnici Grada Beograda i Privredne komore Beograda, kako bi rešavali specificne probleme izgradnje stanova u glavnom gradu. Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić govorio je o doprinosu Beograda realizaciji ovog projekta. On je rekao da će grad Beograd punim kapacitetom učestvovati u projektu masovne gradnje, da će se „utegnuti“ sistem izdavanja dozvola i da će biti učinjeno sve da se eliminiše korupcija u sistemu pribavljanja dokumenata.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja je govorio o uticaju države i banaka na povećanje tražnje. On je dodao da će Radna grupa ministarstva u septembru predstaviti Koncept projekta masovne gradnje, a da se početak realizacije može očekivati već u martu sledeće godine. Takođe je rekao da su cene stanova, o kojima su se poslednjih dana pojavile kalkulacije u medijima, još uvek nepoznate, ali će biti sigurno niže od sadašnjih.

Mr Jankovic je izneo podatke kakva je situacija na trzistu stambenih kredita, koliko je deprimirajuca i da je vazno da se situacija popravi zbog citavog projekta masovne stanogradnje.

Pomoćnik ministra odbrane Ilija Pilipović saopštio je da su spremni za svaku vrstu dogovora jer su im potrebni stanovi, da imaju mnogo lokacija čak i vise nego sto postoji na njihovom sajtu.

Predstavnici građevinskih preduzeća zatražili su tendere sa fer uslovima tako da se na njima mogu ravnopravno pojaviti domaće firme. Dejan Mišovic, predsednik Odbora za građevinarstvo Privredne komore Beograda rekao je da je najvažnije zaposliti domaću operativu, da je dobro što projekat nije gotov jer treba uvažiti mišljenje građevinara.

Mišovic je ponovio zahtev da drzava ne treba da naplaćuje porez na urađeno, već na naplaćeno, što bi firmama olakšalo posao i smanjilo gubitke.

U ovom projektu moći će da učestvuju svi građani ali će uslove diktirati banke. Država neće biti investitor ali će biti moderator projekta i subvencionisaće stambene kredite za kupovinu ovakvih stanova, saopšteno je na Okruglom stolu u Privrednoj komori Beograda.