Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

PREDSTAVNICI GRADJEVINSKIH PREDUZEĆA KOJE JE PREDVODIO PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA MILAN JANKOVIĆ NA SASTANKU SA MINISTROM ZA INFRASTRUKTURU MILUTINOM MRKONJIĆEM

 

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić  prihvatio je danas  inicijativu Privredne komore Beograda i predstavnika građevinskih kompanija  da se projekat masovne stanogradnje,  ne samo u Beogradu nego u celoj Srbiji, ubrza i što hitnije počne da realizuje.
Na sastanku u Vladi Srbije, posle koje je održana konferencija za štampu, ministar Mrkonjić je najavio početak izgradnje prvih 20.000 stanova u martu 2010. godine. Pre pet meseci predali smo Nacionalnom savetu za infrastrukturu kompletan predlog, a sada na razradi ovog projekta radi čitav radni tim Vlade Srbije, u kome se nalaze predstavnici ministarstva za prostorno planiranje i ministrstva ekonomije i regionalnog razvoja i još nekoliko nadležnih resora,  dodao je on.

Predsednik Privredne komore Beograda, mr Milan Janković je istakao da delegacija koju predvodi nije došla da moli ili traži pare, nego posao i mogućnost da u narednih nekoliko godina šansu da se zaposle dobiju preko 100.000 radnika i svojom zaradom zbrinu preko pola miliona ljudi u Srbiji.

Prihvatamo sve kritike i ideje građevinara, ali moram da napomenem da je najveći deo  toga  već ugrađen ili se ugrađuje u program stanogradnje Vlade Srbije koji  obuhvata izgradnju preko 150.000 stanova u Srbiji, od kojih između 50.000 i 100.000 samo u Beogradu. Suština je rešavanje stambenog problema mladih, vojske i policije, a postoji mogućnost i da nam Vojska Srbije ustupi neke svoje lokacije za izgradnju stanova, najavio je Mrkonjić.


On je potvrdio da će iza projekta stajati država, jer je u pitanju tako veliki razvojni projekat kao što je izgradnja Koridora 10, koji finansiraju Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, ali je potreban i dodatno angažman  Vlade da se preko poslovnih banaka ponovo pokrenu subvencionisani krediti kako bi ovi stanovi zaista postali dostupni. Rata kredita ne bi smela da pređe iznos koji se sada plaća za iznajmljivanje stana prosečne veličine, dodao je on.
Što se tiče cene stana od 500 do 600 evra za kvadratni metar ona je sasvim realna na određenim lokacijama, kao što su na primer Borča i Ovča u Beogradu, kazao je ministar Mrkonjić.

Privredna komora Beograda kao partnere za realizaciju ove  inicijative podržava sva resorna ministarstva, ali veliku ulogu u rešavanju birokratskih problema mogu da odigraju Slupština Beograda i gradonačelnik Dragan Đilas. Naravno, ovaj projekat se ne odnosi samo na glavni grad, nego na celu Srbiju, pre svega one gradove koji imaju mogućnosti da brzo i jeftino grade stanove kao što su Kragujevac, Kraljevo i Novi Sad, kazao je Janković.

U razgovoru sa ministrom Mrkonjićem u Vladi Srbije učestvovali su i direktori najvećih građevinskih preduzeća u Srbiji: Energoprojekt-Visokogradnja, Svetislav Simović, preduzeće Van Co, Dušan Mihaljčić, građevinska industrija Uljma, Ljubodrag Knežević, kompanije Napred, Dobroslav Bojović, Gemaxa, Đorđo Antelj i  Deneze, Dragan Mijatović.

Dragan Mijatović, Deneza, je kazao da cena stana po kvadratu ne bi smela da pređe iznos prosečne plate. On je ocenio da bi u prvoj fazi bilo dovoljno da država ustupi periferne lokacije, kao i da uključi banke koje bi odobravale subvencionisane kredite.

Đorđo Antelj, Gemax, je upozorio na vapaj građevinara da počnu da grade masovno i zaposle ljude i dodao da je stanogradnja samo u Beogradu četiri puta manja ove, nego prošle godine.

Dobroslav Bojović, Napred, je podsetio da od građevinarstva živi još 49 industrijskih grana i da bi Vlada ukoliko želi da zaista pomogne oživljavanje građevinarstva morala to što hitnije, jer svakog meseca nekoliko hiljada građevinskih radnika ostaje bez posla.

Ljubodrag Knežević,  Uljma, predložio je da se promene standardi za ugradnju građevinskog materijala, čije zalihe sve više rastu i da umesto sadašnjih 25 centimenara debljine, spoljni zidovi od cigle budu debljine od 40 do 50 centimetara  čime bi se potrošnja energije smanjila čak za 40 odsto.


Dušan Mihaljčić, Van Co, kaže da je njegovo preduzeće već izgradilo stanove u Obrenovcu po ceni od 550 evra za kvadratni metar, a da je glavni zadatak da država omogući da cena  lokacije bude jeftinija za 20 do 30 odsto.

Tehnički direktor Nikolić, Gradjevinar Kocić, rekao je da oni već sada ugrubo grade objekte po ceni od 150 eura, što uz ugradnju standardne opreme iznosi od 400-500 eura po kvadratnom metru.

Svetislav Simović, Energoprojekt-Visokogradnja upozorio je na problem dobijanja građevinskih dozvola i ocenio da bi država morala da se angažuje i da sistemski reši problem dobijanja ovih dozvola u roku.