Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

PREZENTACIJA CHINA TRADE CENTER

Radi intenziviranja saradnje srpskih i kineskih kompanija, u Privrednoj komori Beograda je uz prisustvo predstavnika Ambasade NR Kine u Beogradu, ministarstava Republike Srbije, beogradskih opština i medija, održana prezentacija kineskog trgovinskog centra – CHINA TRADE CENTER.  

CHINA TRADE CENTER kao jedinstveni veleprodajni centar kompanije DIPLON u regionu, osim što će predstavljati turističku atrakciju, zbog stila izgradnje, ujedno predstavlja i potencijalno rešenje mnogih postojećih komunalnih i ekonomskih pitanja grada Beograda. Vrednost najveće do sada kineske investicije u Srbiji iznosi 35 miliona EUR.

CTC se nalazi na Autoputu 20 i po završetku druge faze izgradnje u narednoj godini zauzimaće 53.000 m², što znači 300 lokala, a završetak treće faze podrazumevaće još 70.000 m² i zapošljavaće više od 1.000 radnika. Centar će imati i savremeni poslovni prostor i skladište za veleprodaju. Osnivač CTC, g - din Zhou Haiying istakao je da je cilj izgradnje centra da se malim i srednjim preduzećima za veleprodaju iz Kine, Srbije i drugih zemalja pruži mogućnost da na kvalitetan način predstave proizvode, organizuju trgovinu i uspostave kontakte. Otvaranje ovakvog centra uvodi savremeni koncept poslovanja, koji će omogućiti i bolju kontrolu kvaliteta, poslovanja i smanjenje sive ekonomije u trgovini.

 Do sada je izgradjeno 15.000 m², odnosno 130 lokala, kancelarijskog i magacinskog prostora u kojima posluju firme iz Srbije, Kine i Turske. Kada bude završena treća faza, CTC bi trebalo da dobije i kulturni centar, VIP biznis ložu, teretanu, spa kompleks, bazen, teniski teren. Centar će predstavljati mesto veleprodaje i maloprodaje ne samo robe iz Kine, već će to biti mesto na kome će se nalaziti i regionalna predstavništva raznih proizvođača.

Savetnik u ambasadi Kine u Srbiji Ren Yi istakao je da kineska vlada daje punu podršku radu Kineskog trgovinskog centra, koji će građanima Srbije i regiona obezbediti kvalitetnu robu iz Kine.

Privredna komora Beograda i Kineski trgovinski centar potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji. Sporazum su potpisali osnivač Kineskog trgovinskog centra g - din Zhou Haiying i predsednik Privredne komore Beograda dr Milan Janković, koji je rekao da će ta institucija pomoći svim kineskim privrednicima koji žele da osnuju firme u Srbiji.

Pomoćnik ministra finansija Srbije g – din Zoran Ćirović je istakao da je Vlada Srbije posvećena intenziviranju poslovne saradnje sa Kinom. Podsetio je da su za sada glavni projekti saradnje most preko Dunava u Beogradu vredan 170 miliona EUR, kao i nabavka najsavremenije kineske opreme za neinvanzivnu kontrolu kamiona i kontejnera za Upravu carina, za šta se očekuje povoljan kredit kineske Eksim banke.

Ćirović je dodao da se u 2010. godini, uz pomoć kineskih kredita, očekuje rekonstrukcija nekih termoelektrana u Srbiji.

Poseban akcenat prezentacije bio je na investicijama kineskih partnera u razvoj lokalnih potencijala, što je preduslov za uspešno i dugoročno poslovanje preduzeća na obostranu korist investitora, kao i grada Beograda