Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

SKORO NOVI SUBVENCIONISANI STAMBENI ZAJMOVI

 

Vlada Srbije bi za desetak dana trebalo da usvoji novi program subvencionisanja stambenih kredita koji će po prvi put biti beskamatni u prve tri godine otplate. Zajmovi će se odobravati na 30 godina, a maksimalni iznos kredita biće 100.000 evra. Uslov je da kupac bude prvi vlasnik. Prve tri godine otplate biće beskamatne za građane jer će država finansirati kamatu u punom iznosu. Od građana se očekuje minimalno učešće od 5 odsto. Takođe, postojaće mogućnost da se menjaju stari stanovi za nove, uz kreditiranje razlike u ceni. Nadležni veruju da će ovim programom pored građana, odluku dobro dočekati i građevinari, koji bi mogli i da spuste cene stanova. Stručnjaci za nekretnine smatraju da je ovaj program neophodan jer je oblast građevinarstva jedna od najteže pogođenih ekonomskom krizom. Ipak, ostaje da se vidi da li će biti drastičnog pada cena nekretnina.

Prema rečima Dragana Grujića, direktora Građevinske direkcije Srbije, tražnja na tržištu stanova je veoma smanjena. Ovaj program bi trebalo da podstakne kupovinu stanova, pa samim tim će dobro doći i građevinskim firmama koje imaju finansijska probleme, zbog slabe tražnje.

Slobodan Mihajlović, savetnik za nekretnine u konsultanskoj kući „Komon sens“, smatra da bi ovo mogao da bude dobar stimulans za kupce. Ova mera olakšava kupcima da dođu do stanova, ali ovog trenutka tržišna cena već izgrađenih stanova ne odgovara toj meri. Ona će imati efekat na nove stanove koji tek treba da se grade. Prvi rezultati novog programa subvencionisanja mogli bi da se vide za 18 do 24 meseca.

I u bankama kažu da su voljni da se uključe u program subvencionisanih stambenih kredita. U „Banci Inteza“ ističu da će u svoju ponudu uključiti i najavljeni novi model stambenih kredita sa subvencionisanim kamatama.
Prema rečima Svetozara Šijačića, člana Izvršnog odbora „Rajfajzen banke“, ova banka će svakako podržati napor Vlade da oživi građevinsku delatnost u Srbiji, kao i da pomogne građanima da uz povoljne uslove dođu do stana i na ovaj način reše jedno od najvažnijih životnih pitanja. Budući da su se prilike na međunarodnim finansijskim tržištima relativno stabilizovale, a i rizik naše zemlje je smanjen u poređenju sa onim iz marta ove godine, stekli su se uslovi za smanjenje kamatnih stopa na stambene kredite. U narednih mesec dana Raiffeisen banka će razmotriti visinu kamatnih stopa na kredite i depozite koje nudi klijentima i prilagoditi ih novonastalim tržišnim okolnostima.