Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

"VIZIJA EVROPSKE SRBIJE"

 

"Punopravno članstvo u Evropskoj uniji je u najdubljem interesu Srbije i svih njenih građana, ali to je i u interesu EU", istaknuto je na međunarodnom skupu „Vizija evropske Srbije“, koji je 29. maja 2009. godine održan u Sava Centru. Konferenciju je, uz podršku Ambasade SAD U Beogradu, organizovao Evropski pokret u Srbiji, a pored predstavnika Vlade Srbije i nevladinog sektora, u radu su učestvovali predstavnici država članica EU i evropskih institucija.

Panel-teme konferencije bile su posvećene aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u zemljama Zapadnog Balkana koje se nalaze u procesu evropskih integracija: evropska perspektiva Zapadnog Balkana; pitanja ekonomskih integracija i naučene lekcije iz procesa proširenja, koje su osmišljene sa ciljem ocenjivanja trenutnog stanja.

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković je, otvarajući konferenciju, naveo da je cilj Vlade Srbije stvaranje demokratske i ekonomski prosperitetne evropske Srbije, koja će istovremeno biti garant i regionalne stabilnosti. Prema njegovim rečima, Srbija očekuje što skorije sticanje statusa kandidata za članstvo u EU i stavljanje na belu šengensku listu.

Premijer Cvetković je naglasio da je odluka vlade da jednostrano otpočne primenu Privremenog trgovinskog sporazuma potvrda njenog čvrstog opredeljenja za ulazak Srbije u EU. On je podsetio da je EU tradicionalno najveći trgovinski partner Srbije, a ako se u obzir uzmu i države članice CEFTA, čak 80 odsto trgovine Srbije realizuje se u saradnji sa državama koje su u Uniji ili njene buduće članice.

"Vlada Republike Srbije nastaviće da ispunjava obaveze prema Haškom tribunalu i da radi na izgradnji administrativnih kapaciteta i infrastrukture. Činimo sve da ostvarimo naš cilj, a to je da građani Srbije žive u prosperiotetnoj zemlji koja je članica EU", istakao je premijer Cvetković.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras izjavio je da se nada da će Evropska unija uskoro biti u prilici da donese odluku o ukidanju viza za putovanje građana Srbije u Evropsku uniju.

Ljoveras je, na otvaranju međunarodne konferencije "Vizija evropske Srbije", ocenio da je Srbija postigla veliki napredak na putu ka viznoj liberalizaciji, istakavši napredak u bezbednosti dokumenata, oblasti migracija, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kontroli granica i poštovanja ljudskih prava.

On je dodao da EK podržava reforme u Srbiji, napomenuvši da je potrebna bolja kontrola javne potrošnje, primena zakona o javnim nabavkama, kao i novi zakon o konkurenciji na tržištu.

Prema njegovim rečima, svetska ekonomska kriza ne sme da bude izgovor za usporavanje reformi.

Ljoveras je rekao da se u poslednje vreme čuju glasovi da je vizija evropske Srbije zamagljena, ali da je zato sada "pravi trenutak da se osveži ta vizija".

Šef delegacije EK u Srbiji je podsetio da će za nekoliko meseci biti izabran novi sastav Evropskog parlamenta i Evropske komisije i ukazao na potrebu da EU sama sebe reformiše.

"Nema godišnjeg odmora kada je reč o proširenju Unije", naveo je Ljoveras reči evropskog komesara za proširenje Olija Rena.

Na konferenciji je učestvovao i odlazeći američki ambasador, Kameron Manter, koji je poručio da su Sjedinjene Države prijatelj Srbije i da se Srbija nalazi "na korak od cilja, a taj cilj je Evropa". On je naglasio da će Srbija imati podršku SAD za viziju evropske države i u evropskim integracijama. Ambasador Manter je dodao da jedva čeka da vidi Srbiju koja će zajedno sa EU i SAD raditi na uobličavanju globalne politike.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić ,izjavio je danas da je Srbija ispunila sve kriterijume navedene u mapi puta za proces vizne liberalizacije sa EU i izrazio očekivanje da će odluka o stavljanju Srbije na belu šengen listu biti doneta do kraja ove, a sprovedena tokom sledeće godine.

"Dileme o tačnom datumu dolaska na belu šenen listu smatram manje važnim od napretka postignutog u tom procesu", rekao je Dačić na Međunarodnoj konferenciji "Vizija evropske Srbije".

Predstavljanjući dosadašnji rad na ispunjavanju kriterijuma iz mape puta za viznu liberalizaciju, Dačić je izrazio očekivanje da će napredak koji je Vlada Srbije postigla na tom polju postati očigledan i u svakodnevnom životu građana.

On je podsetio da je Srbija prva u regionu primenila mehanizam koordiniranog rada ministarstava u procesu vizne liberalizacije i da je u tom procesu počela da preuzima ulogu regionalnog lidera u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Nismo u procesu evropskih integracija zbog Evrope nego zbog nas i zbog naših državnih i nacionalnih interesa...Nadam se da će doći vreme kada od toga kako će biti formirana vlast u Srbiji, odnosno od kojih stranaka i koalicija, neće zavisiti suštinsko opredeljenje Srbije za evropske integracije", rekao je Dačić.

On je pohvalio ulogu nevladinih organizacija u procesu evropskih integracija, ističući da su one značajno doprinele stvaranju svojevrsnog pritiska na Vladu Srbije kako bi se pitanje približavanja EU neprestano nalazilo u vrhu političke agende vlasti.

Na konferenciji su govorili i zamenik ministra inostranih poslova Češke, Tomas Pojar, direktor sekretarijata energetske zajednice Slavčo Najkov, ambasador Švedske - zemlje koja od jula ove godine predsedava EU - Krister Bringeus, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Sonja Liht, državni sekretar za evropske integracije u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske, Davor Božinović, i potpredsednica Vlade Crne Gore, Gordana Đurović.

Potpredsednica Vlade Crne Gore, Gordana Đurović govorila je u okviru panela posvećenog pitanjima ekonomskih integracija regiona i zajedničkim inicijativama. Ona je istakla značaj skorog pristupanja zemalja regiona Svetskoj trgovinskoj organizaciji, kao i posvećenost punoj realizaciji CEFTA sporazuma, zajedničkim aktivnostima na sprovodjenju Energetskog sporazuma i aktivnostima u okviru Regionalnog saveta za saradnju. Poseban akcenat dala je značaju uspešne finalizacije dijaloga o viznoj liberalizaciji, koji ima poseban značaj ne samo za ekonomske odnose i integracione obaveze zemalja regiona, već u najširem smislu utiče na poboljšanje uslova života građana balkanskih država.

Na konferenciji je zajednički konstatovano da je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana pretpostavka stabilnosti i daljeg demokratskog i ekonomskog razvoja svake zemlje pojedinačno, što podrazumeva i afirmaciju evropske vizije Sirbije, koja je i bila u fokusu konferencije. Istovremeno, regionalna saradnja je pretpostavka i uspešne ekonomske i institucionalne saradnje na zajedičkom putu ka Evropskoj uniji.