Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA - REGIONALNA SARADNJA U RAZVOJU TURIZMA

Danas je počela prva međunarodna konferencija Regionalna saradnja u razvoju turizma pod pokroviteljstvom Privredne komore Beograda. Konferencija traje tri dana i okuplja veliki broj učesnika iz 12 evropskih zemalja.

Okupljene su na početku pozdravili mr Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda i mr Svetozar Krstić, direktor Regionalne turističke konferencije. Plenarno zasedanje otvorio je dr Goran Petković, državni sekretar za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije govoreći o strategiji razvoja turizma u Srbiji. Za govornicom su se našli i Suzana Turku Kashara, zamenik ministra trgovine i turizma, kulture, omladine i sporta Republike Albanije i Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske. Oni su govorili o strateškim merama koje sprovode ova ministarstva u cilju poboljšanja uslova razvoja turizma.

Univerzitetski profesori dr Slobodan Unković, dr Ognjen Bakić i dr Jovan Popesku govorili su o aktuelnim temama poput uticaja ekonomske krize na turističko tržište Jugoistočne Evrope, zatim uslovi globalizacije i klasterizacije u turizmu, kao i o inicijativama ruralnog turizma. 

Na današnjem zasedanju je istaknuto da Regionalna turistička konferencija ima za cilj prepoznavanje međusobnih interesa i poboljšavanje turističke saradnje zemalja u regionu, kao i stvaranje regionalnih turističkih proizvoda.

Za sutra su planirane dve panelne diskusije. Tokom prve diskusije na temu Integrisani turistički proizvod, govoriće univerzitetski profesori fakulteta u regionu i drugi stručnjaci iz ove oblasti, a planirana je i prezentacija projekta prekogranične saradnje Srbije i Rumunije "Banat 22". Raspravljaće se o mogućnostima kreiranja integrisanog regionalnog proizvoda, koji bi uključio više zemalja iz regiona i na taj način privukao turiste na Balkan. Tema drugog panela je Ruralni turizam. Uvodničar u ovu panelnu diskusiju biće Klaus Erlih, predsednik Evropske federacije za seoski turizam – Eurogites.

Regionalna turistička konferencija, koju organizuje Privredna komora Beograda, održava se od 27. do 30. maja u hotelu Best Western Šumadija. Podršku organizaciji Regionalne turističke konferencije dao je GTZ, a medijski partneri su: dnevni listovi Danas, 24 sata i Privredni pregled, Radio Naxi, poslovni magazin Ekonomist, specijalizovani časopisi Turistički svet, Gastro art i Uno.