Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

KOPAONIK BIZNIS FORUM 2010.

Na 17. savetovanju ekonomista na Kopaoniku i ove godine su se susreli predstavnici Vlade, privrednika i ekonomista kako bi razmenili mišljenja o stanju srpske privrede, merama ekonomske politike usmerene na razvoj privrede i ciljani rast BDP od minimum 2%. Razmatrana je razvojna politika koja će doprineti budućem održivom razvoju BDP po prosečnoj godišnjoj stopi od 6%.
Premijer Cvetković je istako da su osnovni izazovi Vlade za 2010. godinu su održanje zaposlenosti, rast privredne aktivnosti, povećanje domaće tražnje, makroekonomska stabilnost. U suočavanju sa navedenim izazovima ciljevi Vlade su povećanje zaposlenosti, stabilnost domaće valute, smanjenje javne potrošnje, unapređenje fiskalne discipline.
Predstavnici Vlade, u svojim izlaganjima, izneli su  stav da u ovoj godini država ne treba da se zadužuje, već da se sredstva dobijena iz već odobrenih kredita aktiviraju, zajedno sa sredstvima iz privatizacije velikih sistema i ulože u izgradnju infrastrukture koja će da pokrene građevinsku industriju i zapošljavanje. Takođe, u planu je nastavak programa subvencionisanih kredita privredi i podsticaj tražnje građana kako bi se doprinelo privrednom rastu.
Ministarka finansija, Dijana Dragutinović, u svom izlaganju najavila je reformu poreskog sistema koji će doprineti povećanju budžetskih prihoda, uticati na povećanje zaposlenosti i realno opteretiti privredu.
Na panelu ’’Geoekonomska perspektiva’’ ambasadori Rusije, Sjedinjenih država, Nemačke, Italije, Grčke i Austije istakli su da Srbija i srpska preduzeća treba da iskoriste postpeni izlazak iz svetske ekonomske krize, nove konstalacije ekonomskih odnosa, u privlačenju kompanija iz njihovih zemalja da ulažu u Srbiju i ostvaruju zajedničke poslove usmerene ka trećim tržištima. Takođe su istakli da Srbija treba da nastavi svoj put tranzicije i prilagođavanja svog zakonskog sistema kao osnov produbljivanja međunarodne privredne saradnje i ulaska u Svetsku trgovinsku organizaciju i EU.