Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

OTVOREN ŠALTER ZA PREDUZETNIŠTVO U OPŠTINI VOŽDOVAC

 

 

U Gradskoj opštini Voždovac danas je otvoren Šalter za preduzetništvo u okviru projekta podrške malom  i srednjem privatnom biznisu, koji zajedno realizuju Grad, Privredna komora Beograda i lokalne samouprave.

Ovo je četvrti  Šalter za preduzetništvo u Beogradu, jer su slični informativni  servisni punktovi  već  otvoreni u gradskim  opštinama Obrenovac, Čukarica i Zvezdara, a u planu je, kako se najavljuje, pokrivanje  svih  opština  u Beogradu  do sredine iduće godine.

Predsednik opštine Voždovac, Aleksandar Savić,  kao domaćin,  rekao je da je otvaranje Šaltera za preduzetništvo prvi  korak  u realizaciji Sporazuma o saradnji, koji je nedavno potpisan između opštine Voždovac i Privredne komore Beograda. On je naveo da je osnov koncepcije rada Voždovca izaći u susret maksimalno svima, a pogotovo privrednicima od kojih opština živi.
Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miiletić  rekao je da je najbolja formula za unapređenje preduzetništva  i kako učiniti više za sve privrednike, strateško partnerstvo između lokalnih samouprava, poslovnih zajednica i države. To je obrazac koji primenjuju i zemlje razvijene ekonomije, a  koji se pokazao kako veoma uspešan u praksi, istakao je Miletić i naveo primer Beča u kome je nedavno boravio. On je ocenio  da lokalne samouprave često nemaju dovoljno kapaciteta, a ni mogućnosti da rade one poslove za koje već postoje nadležne  institucije, što se odnosi i na konkretnu podršku razvoju preduzetništva.

Miletić je naveo da čak 50 odsto preduzeća  ne preživi prve tri godine poslovanja i ukazao da su one funkcije i oblasti poslovanja u kojima preduzetnici imaju najviše problema pravo mesto za delovanje. U Privrednoj komori Beograda imamo organizovanu ekipu ljudi  za obuku preduzetnika  kao i za pružanje svih neophodnih informacija u funkciji razvoja privrede Grada, istakao je Miletić.

U Gradskoj opštini Voždovac danas je otvoren Šalter za preduzetništvo u okviru projekta podrške malom  i srednjem privatnom biznisu, koji zajedno realizuju Grad, Privredna komora Beograda i lokalne samouprave.


Zamenik gradonačelnika Beograda, Borko Milosavljević  istakao je da samo finansijska pomoć nije dovoljna za razvoj preduzetništva nego da je to samo početak. Tek kad osnujete firmu  počinju problemi,  jer  najteže je od ideje doći do realizacije. Cilj Beograda je pravljenje podsticajnog ambijenta privređivanja, kao i pokretanje propulzivnih projekata. U fokusu su mala i srednja preduzeća i preduzetnici, a najbolji i najbrži način da im se pomogne jeste da ih  poslovno vezujete za velike projekte i kompanije, istakao je Milosavljević.

Član Gradskog veća, Dragomir Petronijević naveo je da preduzetnici mogu od sada da dobijaju informacije na jednom mestu i ne moraju više da gube vreme na birokratiju. Savet za zapošljavanje Grada, u saradnji sa Privrednom komorom Beograda, od početka ove godine  doprineo je otvaranju 98 malih preduzeća  sa 4.700 zaposlenih. Uz pomoć start ap kredita sa rokom otplate od pet godina  otvoreno je 12 preduzeća, a do kraja godine biće otvoreno još deset, najavio je Petronijević. On je naveo da u Beogradu posluje 115.000 privrednih društava  i  57.0000 preduzetnika. Samo tri odsto malih i srednjih preduzeća izvozi, a njihov doprinos bruto društvnom proizvodu je veoma mali, istakao je Petronijević.

Zamenica sekretara za privredu Beograda Maja Bajagić kazala je da  je Grad izdvojio  4 miliona dinara ove godine na ime subvencija za unapređenje proizvodnje malih i srednjih preduzeća, pod uslovom da se zaposli jedno ili dva lica sa liste Nacionalne službe za zapošljavanje. Šest privrednih subjekata koji su zaposlili 11 radnika dobilo je podsršku od 500.000 do 700.000 dinara. Grad je podelio i 20 miliona dinara poljoprivrednim proizvođačima za kupovinu sistema za navodnjavanje, navela je Bajagić.