Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

OTVOREN ŠALTER ZA PREDUZETENIKE U OPŠTINI RAKOVICA

Danas je u Gradskoj opštini Rakovica otvoren Šalter za preduzetnike i potpisan Sporazum o poslovno tehničkoj saradnji  opštine Rakovica sa Privrednom komorom Beograda.
Sporazum su potpisali predsednik Privredne komore Beorada, Milivoje Miletić i predsednik opštine Rakovica, Vladan Kocić koji su istakli da je cilj saradnje veće zapošljavanje u ovoj opštini koja je, kako je podsetio njen predsednik, nekada bila industrijska sila. Kocić je  rekao da postoji više projekata podrške preduzetništvu, a da je otvaranju Šaltera prethodilo osnivanje Kancelarije za brze odgovore. On je najavio otvaranje šaltera za preduzetnike i u okviru mesnih zajednica, od kojih će prvi biti otvoren uskoro na Vidikovcu.
Privredna komora Beograda ima cilj da podrži razvoj kapaciteta domaćih preduzeća za prihvatanje novih znanja i tehnologija  i doprinese kreiranju boljeg poslovnog ambijenta, rekao je predsednik Komore grada, Milivoje Miletić. On je istakao da je Privredna komora Beograda  zadužena pre svega za kreiranje usluga, koje je potrebno pružiti preduzetnicima iz svih sektora da bi bili konkurentni na tržištu. ”To se najbolje ostvaruje  direktnim kontaktom sa privrednicima, a formula saradnje lokalne samouprave, Grada i  poslovne zajednice, u cilju podrške preduzetnicima, pokazala se veoma uspešnom”, ocenio je Miletić.
On je istakao da je do sada otvoreno  četiri šaltera za preduzetnike, u gradskim opštinama Obrenovac, Voždovac, Zvezdara i Čukarica,  koji pružaju pomoć u svim neophodnim administrativnim procedurama prilikom osnivanja firme ili u procesu poslovanja, ali  pružaju i konsultanstke usluge  oko načina da se dođe do neophodnih znanja i veština za uspešno poslovanje, kao i do finansijskih sredstava. Miletić je podsetio da je u Godini preduzetništva država  izdvojila znatno veća srerdstva i ocenio da će preko 16 milijardi dinara za te namene biti  velika podrška preduzetnicima.
Zamenik gradonačelnika Beograda, Borko Milosavljević rekao je da su analize pokazale da su u poslednji dvadeset godina znatna sredstva uložena  u razvoj malih i srednjih preduzeća, ali da  koncept razvoja tog sektora nije bio dobar, jer nije bio sistemski podržan i zato nije bio ni održiv. Sada pružamo takvu podršku, pre svega institucionalnu, uz čitav niz drugih podsticaja, kako bi  mala  i srednja preduzeća bila održiva, naglasio je on. “U tom cilju  mi smo povezali gradske opštine sa Privrednom komorom Beograda kako bi Komora  svojim kapacitetima dala tu neophodnu institucionalniu podršku. Pored toga, trudimo se da se uz pomoć ovakvih projekata,  kao što je Šalter za preduzetnike, skrati birokratija i pruži mogućnost da se na jednom mestu dobiju sve relevantne informacije”, rekao je Milosavljević.
Gradski sekretar za privredu, Tijana Maljković najavila je da će sredinom marta biti objavljen spisak subvencija  Grada preduzetnicima i da će dvostruko više sredstava nego prošle godine, preko 40 miliona dinara, biti uloženo u poljoprivredu. Sekretarijat za privredu organizuje i niz radionica i sajmova u cilju podrške preduzetništvu, a prvi u nizu biće Sajam ženskog preduzetništva, 15. marta, kazala je  Maljković.