Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

OTVOREN SAJAM MIKRO BIZNISA I PORODIČNOG PREDUZETNIŠTVA

U Domu sindikata u Beogradu otvoren je Sajam mikro biznisa i porodičnog preduzetništva, koji će trajati do 28. maja, a čiji su organizatori Privredna komora Beograda i Sekretarijat za privredu Grada Beograda.
Sajam koji je pored privrednika iz Beograda i Srbije okupio i značajan broj učesnika iz Makedonije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije otvorili su predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Mileteić i zamenik gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović.

Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić rekao je da je ovaj sajam, koji se održava u Godini preduzetništva, rezultat dobre saradnje Grada Beograda i Komore i da će se takav trend nastaviti i ubuduće. Organizovanje ovakve manifestacije nije samo jedan pomodarski čin, nego realizacija i rezultat mnogobrojnih inicijativa privrednika koji žele da unaprede privređivanje u celom regionu, ali i kroz preduzetništvo, jer na taj način daju puni doprinos ekonomskom rastu i privrednom razvoju zemlje, naglasio je Miletić.
"U okviru ove manifestacije koja je okupila brojne preduzetnike iz zemlje i regiona, mi smo organizovali i brojne prateće događaje, konferencije o preduzetništvu, ženskom  preduzetništvu i preduzetništvu mladih, koje smatramo izuzetno važnim, imajući u vidu značaj znanja koje mladi ljudi poseduju za razvoj malog biznisa", istakao je Miletić.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović ocenio je  da je ovaj sajam korak na putu razvoja domaće privrede i smanjenja nezaposlenosti i zahvalio Privrednoj komori Beograda na saradnji u realizaciji zajedničkog cilja.
"Grad Beograd donosi programe i sprovodi projekte ekonomskog razvoja grada, stara se o obezbeđenju opšteg okvira za privređivanje i zapošljavanje, kao i za ravnomerniji razvoj našeg glavnog grada. Takođe, sprovodimo i programe za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, obuke za nezaposlene, osnivamo biznis inkubatore, kao i sajmove zapošljavanja", rekao je Mladenović otvarajući ovu manifestaciju.
On je naglasio da Sekretarijat za privredu, još od 2006. godine, pomaže razvoju preduzetništva putem subvencija za unapređenje proizvodnje i proširenje kapaciteta za zapošljavanje nezaposlenih lica i podsticaja za samozapošljavanje.
"U narednom periodu Grad Beograd i Sekretarijat za privredu nastavljaju sa podsticanjem razvoja privrede i akcenat će biti na neposrednoj pomoći privrednim subjektima, kako bi bili konkuretniji, proširili kapacitete i zaposlili što veći broj ljudi. U ovoj godini predvideli smo dva izuzetno važna konkursa u vrednosti od po pet miliona dinara, od kojih se jedan odnosi na dodelu sredstava za razvoj ženskog preduzetništva, a drugi na podršku razvoju inovativnih deletnosti u samozapošljavanju", rekao je Mladenović i dodao da su odvojena i dva miliona dinara za subvencije pri zapošljavanju teže zapošljivih lica.
Mladenović je posebno istakao da je Grad Beograd osnovao Savet za zapošljavanje, koji učestvuje u kreiranju programa i mera aktivnosti politike zapošljavanja i realizaciji Akcionog plana zapošljavanja za 2016. godinu. Prema njegovim rečima, važna je i organizacija investicionog foruma "Belgrade Investment Days", koji predstavlja platformu za saradnju privrednih subjekata sa teritorije Beograda i Srbije, regiona i celog sveta.

Gradska sekretarka za privredu, Tijana Maljković podsetila je da je cela ova godina posvećena razvoju preduzetništva i atmosfere koja bi pogodovala izvozu naše robe i povećanju proizvodnje.
"Ovo je korak dalje nakon Sajma ženskog preduzetništva i Konferencije ženskog preduzetništva, a cilj Grada Beograda je da pomaže razvoj svih vrsta preduzetništva. Zato je grad izašao sa nekoliko javnih poziva, koji kreću sledeće nedelje, a sredstva koja su odvojena ove godine iznose više od 60 miliona dinara, poljoprivredne subvencije su već završene, a iznos je bio 40 miliona dinara, ostalo se odnosi na žensko preduzetništvo, mala i srednja preduzeća i turizam. Prvi put ove godine prednost imaju samohrani roditelji", istakla je  Maljković.
Prvog dana Sajma  mikro biznisa i porodičnog preduzetništva održana je regionalna konferencija "Preduzetništvo mladih - mogućnosti i izazovi".
Privredna komora  Beograda je drugog dana sajma organizovala bilateralne susrete privrednika Beograda i regiona, kako bi im pružila  priliku da razmene iskustva i poslovne ideje, imajući u vidu da su preduzetnici često pokretači brojnih inovacija u biznisu, kao i da mikro biznis pokazuje tendenciju poslovanja budućnosti, a da je porodično preduzetništvo na globalnom, svetskom nivou jedan od najvažnijih i najčešćih oblika zapošljavanja.
U gustom rasporedu događanja planiranih za drugi dana sajma su i radionica "Onlajn komunikacija: Zašto bi meni bilo važno", predavanja "Neuronaukom do uspeha-Kako unutrašnjom i spoljnom komunikacijom učiniti pomak" i "Internet nije samo za velike", kao i prezentacija "Prekvalifikacija, dokvalifikacija, stručno osposobljavanje za samostalno obavljanje delatnosti, sticanje novih znanja i veština i prelazak na novo zanimanje".