Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

 OTVOREN ŠALTER ZA PREDUZETNIKE U GRADSKOJ OPŠTINI PALILULA

Danas je u opštini Palilula otvoren Šalter za preduzetnike, sedmi po redu u okviru aktivnosti koje Privredna komora Beograda realizuje zajedno sa Gradom Beogradom i gradskim opštinama.
Sporazum o saradnji u ovom projektu potpisali su predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić i predsednik gradske opštine Palilula, Aleksandar Jovičić, a svečanom otvaranju Šaltera za preduzetnike prisustvovali su  gradski menadžer, Goran Vesić i zamenik gradskog sekretara za privredu, Maja Bajević.
"Ovo je važan dan za Palilulu, jer otvaramo info biznis centar kao ispostavu Privredne komore Beograda. Za nas je prioritet da uspostavimo što bolje odnose sa privrednicima na našoj lokalnoj teritoriji, kao i da u hijerarhijskom lancu omogućimo što bolje odnose i komunikaciju sa Privrednom komorom Beograda i Sekretrijatom za privredu Grada Beograda. Opština Palilula je servis građana i privrednika, kojima želimo da poklonimo pažnju i da ih negujemo, pružajući im, na jednom mestu, sve informacije neohodne za njihov biznis i dalji rad na teritoriji opštine, uz ogromnu pomoć Privredne komore Beograda", rekao je predsednik gradske opštine Palilula, Aleksandar Jovičić.
Cilj nam je da u naredne četiri godine imamo što uspešnije privrednike, koji neće samo delovati i privređivati na lokalnom i gradskom nivou, nego će postati i jači izvoznici, rekao je Jovičić. On je najavio da će i opština Palilula organizovati svoje Opšte udruženje preduzetnika, kao i da će svi funkcioneri biti dostupni privrednicima.

Zahvaljujući borbi protiv sive ekonomije i zahvaljujući ovakvim promotivnim kampanjama, kao što su šalteri za preduzetnike, koji  suštinski  pružaju  odgovore i podršku biznisu, nezaposlenost je sa 26 odsto pala na 16,8 odsto, što je veliki uspeh, ocenio je Jovičić.
Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić rekao je da  aktivnosti sa lokalnim samoupravama imaju cilj da bolje, potpunije i efiksanije informišu preduzetnike o svemu što je u vezi sa njihovim poslovnim aktivnostima, idejama i planovima. On je istakao da Privredna komora Beograda posebno dobro sarađuje sa Gradom Beogradom i  na unapređenju poslovnog ambijenta i organizaciji događaja, koji imaju za cilj da obezbede investitore i unaprede ukupno privređivanje u Gradu.
Miletić je podsetio da se u pokretanje biznis info centra krenulo sredinom 2015. godine i da se do sada pokazalo da nema efikasnijeg  modela  od strateškog partnerstva Grada Beograda, Privredne komore Beograda i lokalnih samouprava.
Ovo je prvi korak da napravimo  analizu o tome šta interesuje privrednike, a osim komunikacije preko šaltera Privredna komora Beograda, pokrenula je i inicijativu anketiranja privrednika. Do sada je anketorano preko 400 privrednika o tome koje usluge bi trebalo da pruža Privredna komora Beograda i u kom pravcu da usmerava svoje aktivnosti, rekao je Miletić. On je naveo da privrednike najviše interesuje kako da osnuju radnju ili započnu biznis i koliko će to da ih košta. Najčešća su i ona pitanja vezana za mogućnosti finansiranja, počev od subvencija države, preko kredita, do inostranih fondova, rekao je Miletić. On je precizirao da odgovori na pitanja privrednika moraju da budu dostupni za jedan ili dva, a maksimalan rok je tri dana.
"Naša je želja je da ovaj model strateške saradnje  bude prihvaćen i od Privredne komore Srbije i implementiran u celoj Srbiji. Da u svim gradovima bude uspostavljena komunikacija između nosilaca privrednih aktivnosti i onih koji su u biznisu ili na njegovom početku", naglasio je predsednik Privredne komore Beograda.
Gradski menadžer, Goran Vesić rekao je da je plan da svih 17 gradskih opština dobije šaltere za preduzetnike, posle Zvezdare, Obrenovca, Čukarice, Voždovca, Rakovice, Savskog venca i Palilule.
On je najavio da će do kraja ovog meseca biti otvoreni šalteri u Lazarevcu i Zemunu, u oktobru  na Starom gradu i Mladenovcu, a  do kraja godine i u svim preostalim gradskim opštinama.
Privreda i uprava ne mogu da budu odvojene, kao što ni Privredna komora Beograda nije entitet za sebe, nego kao beogradska privredna komora i deo Privredne komore Srbije mora zajedno sa lokalnom samoupravom da radi na pomoći privrednicima. Taj zadatak su prepoznali i Grad i Privredna komora Beograda i zato je napravljena jedna od boljih akcija, jer mi moramo da pružimo informacije privrednicima tamo, gde oni dolaze svakodnevno, a opština je takvo mesto, rekao je Vesić.  
On je upozorio da  privrednici moraju da dobijaju informacije na šalterima kako da konkurišu za sredstva iz fondova EU za pomoć privredi, jer ove mogućnosti se sada nedovoljno koriste. Naša obaveza ja da zajedno pružimo privrednicima uslugu, da dobiju sve informacije na jednom mestu i da ne lutaju kako bi rešili problem, a od otvaranja prvog šaltera za privrednike do sada, podneto je  1780 upita, naveo je Vesić.
Suština je u tome da onima koji rade, zapošljavaju i plaćaju porez, pomognemo da lakše dođu do informacija, novog posla i sredstava i razviju svoj biznis, jer  jedino tako ćemo Beograd učiniti uspešnijim, istakao je Vesić.  
Mi smo uspeli u poslednje  dve godine da pokrenemo građevinsku  industriju, na svakom koraku možete videti kranove, a  sada je neophodno da pokrenemo i druge grane privrede, uslužne delatnosti i proizvodnju, kako bi više ljudi u Beogradu dobilo radno mesto i smanjio se  pritisak na velike državne kompanije. Ovaj korak je važan u tom smislu,  a privrednici mogu uvek da računaju na pomoć Grada, Privredne komore beograda i gradskih opština, istakao je Vesić.