Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


ČADEŽ: REGION DEFINIŠE KONKRETNE MERE ZA JAČANJE INTEGRACIJA

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je na sastanku premijera regiona u Draču bilo reči o definisanju konkretnih mera za sprovođenje akcionog plana za jačanje regionalnih ekonomskih integracija.

Razgovarali smo o 115 mera koje su napravljene i usvojene u Trstu kao akcioni plan za ostvarivanje ekonomskog regionalnog područja kako bi se ekonomija razvijala i kako bi privatni sektor lakše mogao da postigne poslovne uspehe, rekao je Čadež u Draču.
Predsednik PKS je na jednodnevnom skupu premijera Zapadnog Balkana prisustvovao  kao predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma i da predstavljao privredu i privatni sektor celog regiona. 
Prema rečima Čadeža, na sastanku je do sitnih detalja razmatrano šta treba da se uradi da bi se dobio rezultat, kao na primer - koliko kamion čeka na granici, koliko mu sertifikata treba, koliko dokumentacije, minuta, sati, dana, treba da prikupi neophodnu dokumentaciju.
"Čuli smo da je u pojedinim ekonomijama potrebno 60 sati za skupljanje dokumentacije ako hoćete nešto da izvezete, a samo šest sati ako hoćete nešto da uvezete", preneo je Čadež.
On je izrazio zadovoljstvo što su premijeri zapadno-balkanske šestorke prihvatili da se u uključe u ovu diskusiju i naglasio da je Komorski investicioni forum prvi, bez bilo kakvog nagovora ili podsticaja sa strane, sam prepoznao i kreirao zajedničko telo - Komoru zapadnog Balkana koja se bavi baš tim pitanjima.
"Nama je u interesu da zajedno sa nacionalnim kandidatima,, koji su u nekim zemljama već postavljeni, a u nekima će tek biti, i koji će imati politički mandat da ceo proces nadgledaju i ''guraju proces napred'', gledamo dokle smo stigli i šta još uraditi, da li je negde nešto  koči, što još treba da se sprovede da bi se došlo do konkretnog rezultata", naveo je Čadež.
To su, kako je ukazao, mere uz pomoć kojih može da se kaže da li se smanjio broj sati čekanja kamiona na granici, da li je liberalizovana trgovina uslugama i do koje mere, da li je smanjen broj dokumentacije koja je potrebna, da li su usaglašene deklaracije, fitosanitarni i veterinarski  dokumenti.
"To su sve sitnice koje za privredu jako mnogo znače. Mi danas pričamo svi kao jedan regio
n, govorimo šta je to što moramo da uradimo i kako da obezbedimo mehanizme koji će zaista praviti proizvode koji će nam pomoći da budemo jedinstveno tržište", istakao je Čadež. 
Predsednik PKS istakao je da raste privredna saradnja između Albanije i Srbije, koja se može meriti rastućim brojem članova bilateralne privredne komore, zajedničkim poslovima i formiranjem zajedničkih preduzeća.
"U poslednjih godinu i po dana, kada smo započeli velikim samitom u Nišu, od tada ne prođe mesec do šest nedelja da ne boravimo sa nekom delegacijom privrednika u Tirani ili naše kolege iz Albanije u Srbiji". Predsednik PKS najavio je da će u novembru velika delegacija srpskih privrednika učestvovati na opštem sajmu u Tirani gde će biti održana prva skupština Srpsko-albanske bilateralne komore.
"Imamo već dosta članova koji su se prijavili, i koji se i dalje prijavljuju da budu članovi mešovite privredne komore. Mi naš rezultat merimo brojevima i vidimo da raste, kako izvoz robe iz Srbije u Albaniju, tako i obrnuto", naveo je Čadež napominjući da je trgovina samo jedan momenat, te da je važno i to što rastu zajednički poslovi.
"Formiraju se zajednička preduzeća albansko-srpska. Jedno se nedavno formiralo u Tirani, između ''Milanović inžinjeringa'' i ''Delia grupe'' iz Albanije koje se bavi projektima prečišćavanje otpadnih voda, pumpama za vodu i projektima u toj oblasti", napomenuo je Čadež.
On je rekao da postoje i drugi veliki zajednički projekti, među kojima je primer jedne velike albanske korporacije i srpskog preduzeća koji kreću u otvaranje "ritejla" u Albaniji.
"To su konkretne stvari i ugovori", zaključio je Čadež.
Izvor: Tanjug, PKS