Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


NAGRADA SRBIJI NA SAJMU KNJIGA U PEKINGU

Učešće domaćih izdavača na najvećem sajmu knjiga u Kini, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja, PKS i Biblioteke Grada Beograda, nagrađeno je priznanjem za „najbolji izlagački proboj“ na kinesko tržište. Veoma zapažen paviljon Srbije i nagrada Sajma omogućavaju značajan dalji nastup srpskog izdavaštva i kreativne industrije u Kini.Na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu održanom od 23. do 27. avgusta na srpskom štandu bile su izložene knjige domaćih autora prevedene na kineski jezik, odabrani naslovi iz aktuelne pesničke i prozne produkcije, kapitalna monografska izdanja i teorijska literatura.
 
Nastup domaćih izdavača i autora u Pekingu organizovali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Privredna komora Srbije i Biblioteka Grada Beograda. Sajam predstavlja referentnu tačku izdavaštva na globalnom nivou i sve relevantne izdavačke kuće, institucije i univerziteti iz SAD, EU, Velike Britanije i drugih zemalja predstavljene su svojim štandovima.  
    
Program na srpskom paviljonu na Pekinškom sajmu započet je projektom „Dijalozi“ Biblioteke grada Beograda posvećenom jubilejima – 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i 125 godina od rođenja Ive Andrića. O vezama između usmene književnosti, velikih romana 20. veka i savremenog književnog stvaralaštva, kao i o statusu poezije, eseja i putopisa u srpskoj književnosti u Pekingu su govorili pisci Vladan Matijević, Vladimir Pištalo, Vladislav Bajac i profesor Radosav Pušić. Profesor Pušić, šef Katedre za sinologiju na beogradskom Filološkom fakultetu, govorio je i o temi „Pregled prevedenih dela u izdavačkoj delatnosti Srbije i Kine i budući razvoj“ na Međunarodnom izdavačkom forumu koji organizuje Kineska grupacija za izdavaštvo, domaćin Sajma u Pekingu.
     
Katalogom “Srbija čita/Čitaj Srbiju“ na kineskom i srpskom jeziku kineskim prevodiocima i izdavačima preporučeno je 15 knjiga svih žanrova koje su u poslednje dve godine dobile najuglednije nagrade u Srbiji, a brojnoj publici i zainteresovanim privrednim partnerima ponuđeni su i elektronski adresar srpskih izdavačkih kuća, promotivni video i programska brošura.