Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


PREDSEDNIK PKS PREMIJERKI SIMBOLIČNO URUČIO ANALIZU PRIMENE PROPISA

Za nepunih godinu dana, u saradnji sa nadležnim državnim institucijama, realizovano je čak 25 inicijativa privrede, upućenih kroz kvartalne analize, što je rezultat boljeg dijaloga donosioca propisa i privrede koja te propise primenjuje, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, na prezentaciji 6. kvartalne analize primene propisa PKS, uz prisustvo predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i članova Upravnog odbora PKS.

                 

„Izgradili smo efikasan mehanizam uticaja privrede na kreiranje privrednog ambijenta i sistem podrške, privrednici su ohrabreni da imaju kome da se obrate, a državne institucije obavezne su da pribave mišljenje komore, odnosno privrede, pri donošenju zakona. Predstavnici PKS učestvuju u više od stotinu radnih grupa, komisija i drugih tela za izmene pojedinačnih postojećih i donošenje novih propisa, kao i u pregovaračkom procesu za pristupanje EU i 13 stalnih radnih grupa koje smo formirali sa  resornim ministarstvima i NBS kako bismo probleme privrednika razmatrali i rešavali brže i efikasnije“, istakao je predsednik PKS, ukazujući na poseban značaj ovog skupa, jer se o inicijativama privrednika i  konkretnim problemima u poslovanju razgovara na najvišem nivou - za stolom, u ime donosioca odluka sedi najviši predstavnik vlade, a u ime privrede, članovi Upravnog odbora Privredne komore Srbije, više od 30 privrednika  iz najrazličitijih oblasti poslovanja, od proizvodnje do bankarstva, koji vode najuspešnije kompanije u Srbiji i o kojima najbolje govore njihovi poslovni rezultati.

Nova, šesta kvartalna analiza primene propisa od značaja za privredu, od juna do kraja avgusta 2017. godine, obuhvata gotovo 60 inicijativa privrednika  za izmene postojeće i donošenje nove regulative, u skladu sa potrebama privrede. „Kvalitet tih inicijativa je u tome što nisu proizvod teorijskih, kancelarijskih ili institutskih analiza, već potiču iz prakse, od privrednika koji ih  primenjuju“, ukazao je Čadež, uručujući simbolično premijerki analizu primene propisa i dodao da posebnu vrednost inicijativama daje i činjenica su prikupljene i usaglašene kroz sistem 17 regionalnih parlamenata, u koje su privrednici sami za svoje predstavnike izabrali vlasnike i menadžere čak 685 kompanija i kroz granska udruženja PKS, u čijem radu aktivno učestvuje 1577 kompanija.

Premijerka Ana Brnabić pozvala je privrednike da u predstojećem periodu intenzivnih zakonodavnih akativnosti Vlade iskoriste mogućnost da pogledaju predloge zakona i iznesu svoje stavove i sugestije, pre nego što uđu u proceduru usvajanja. „Cilj nam je da napravimo još bolje poslovno okruženje u Srbiji da bi firme mogle da šire poslovanje i zapošljavaju nove ljude”, rekla je Brnabić. 

Ona je naglasila da je bolje poslovanje i veće zapošljavanje cilj Vlade Srbije i svakako jedan od  najvažnijih prioriteta. „Dobro je da imamo stalni dijalog, koji je u proteklom periodu rezultirao time da promenimo oko 25 podzakonskih akata i uredbi, da bi privreda lakše i bolje poslovala. Na tom poslu nastavljamo zajedno da radimo”, poručila je Brnabić i dodala da je svrha analize propisa bolja komunikacija između donosioca propisa i privrede, koja ih primenjuje.

Privredu u narednim mesecima očekuje PKS je inicirala i proces prikupljanja komentara i sugestija na zakon o zaštiti konkurencije, kako bi dali doprinos privrede u izradi novog teksta zakona.  Poslednja usvojena inicijativa odnosi se na izmene i dopune Pravilnika o sadržini dokumentacije koja se podnosi uz zahtev za izdavanje dozvole za uvoz, izvoz i tranzit otpada koje su stupile na snagu pre nekoliko dana. Time je odblokiran postupak izdavanja uvoznih dozvola za neopasni otpad, i tako sprečene ogromne štete koje su mogle biti prouzrokovane zaustavljanjem proizvodnje u fabrikama.

Institut Kvartalne analize primene propisa od značaja za privredu ustanovljen je Zakonom o privrednim komorama kao novi mehanizam komunikacije PKS i Vlade Srbije. Kvartalne analize primene propisa od značaja za privredu PKS priprema i periodično dostavlja Vladi Srbije.