Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


U BEČU PREDSTAVLJEN AUDIO-VIZUELNI SPEKTAKL TESLIN VREMEPLOV

U glavnom gradu Austrije organizovana je nesvakidašnja multimedijalna projekcija o velikom srpskom naučniku i inovatoru Nikoli Tesli, bez čijih izuma ne bismo mogli zamisliti savremeni način života.


U organizaciji „M:tel Austria“, najmlađe članice Telekom Srbija grupe, mladi umetnik Dušan Jovović dočarao je sinoć život i delo Nikole Tesle kroz audio-vizuelni spektakl „Teslin vremeplov“, a fasada Tehničkog univerziteta poslužila je kao platno.
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež apelovao je na studente Tehničkog univerziteta u Beču da dopuste da ih inspiriše ovo veče i da rade na oblikovanju naše budućnosti, kao što je to činio Tesla.
Čadež je izrazio zadovoljstvo odličnim ekonomskim odnosima Austrije i Srbije, podsetivši da je u Srbiju investiralo više od 450 austrijskih preduzeća, a da danas imamo jednu veliku investiciju iz Srbije u Austriji preko "M:tel-a".
"Velika mi je čast što je upravo u gradu poznatom po velikanima prosvetiteljstva i kulture 'Teslin vremeplov' imao svoje premijerno prikazivanje izvan našeg regiona. Kompanija Telekom Srbija osmislila je ovaj autentičan projekat u želji da oda počast vizionaru koji je svojim genijalnim pronalascima ostavio neizbrisiv trag u društvu", istakao je generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk.
"U prilog simbolici ovog okupljanja govori i činjenica da je rad velikog Tesle za vreme njegovog života bio veoma cenjen od strane njegovih bečkih kolega, a Tehnički univerzitet u Beču dodelio mu je počasni doktorat 1908. godine. Kontinuirano se zalažući za promociju nauke, želeli smo da kroz spoj savremenih tehnologija i umetnosti, podržimo inovacije i inspirišemo neke buduće naučnike, ali i da ojačamo imidž naše kompanije". naveo je Ćulibrk.
Vice dekan Fakulteta za elektrotehniku i IT Tehničkog univerziteta Erih Šupita istakao je da je ime Nikole Tesle pojam za sve koji se bave ovom naukom, i da nije bio zamisliv napredak bez izuma srpskog naučnika. Rekao je da je Tesla ostavio nasleđe koje bečki fakultet prenosi svojim studentima, dodajući da se može reći da je srpski naučnik jedan od osnivača moderne elektrotehnike.
Zahvaljujući njegovim izumima, kako je dodao, danas uživamo u mogućnostima koje pruža mobilna telefonija.
Šupita je izrazio žaljenje što Nikola Tesla nikada nije studirao na bečkom Tehničkom univerzitetu, ali je podsetio da je njemu 1908.dat počasni doktorat. "Tesla se na počasnom doktoratu zahvalio, kako to dolikuje čoveku koji je radio na uspostavljanju brze komunikacije, telegramom", rekao je on.
Šupita je, ispred Tehničkog univerziteta generalnom direktoru Telekoma Srbija uručio, ovom prilikom, faksimil telegrama Nikole Tesle.
Ovaj telegram slavni naučnik je 11. marta 1908. godine poslao iz Njujorka Tehničkom univerzitetu u Beču kako bi se zahvalio na dodeljenom počasnom doktoratu.
"Zahvaljujem na  izuzetno cenjenom priznanju mojih skromnih zasluga. U nadi da će Vaša sjajna ustanova i dalje uspešno napredovati,  molim Vas da prenesete pozdrave  mojim saradnicima i bliskim prijateljima", napisao je Tesla u telegramu koji je do sada čuvan u Tehničkom univerzitetu u Beču.
Prisutni su imali priliku da uživaju u projekciji "Teslin vremeplov" koji je nedavno dobio prestižno priznanje BalCannes 2017 za najbolji regionalni projekat, a 2016. godine nagrađen je evropskom nagradom "PR Excellence Award" kao jedan od pet najboljih projekata u kategoriji "Nauka i obrazovanje", preneo je Tanjug.
Umetničkim projektom "Teslin vremeplov" Telekom Srbija je obeležio 2016. godine jubilarnu 160. godišnjicu od rođenja jednog od najslavnijih naučnika svih vremena, Nikole Tesle. Na fasadama zgrada na centralnim trgovima Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca u Srbiji, kao i u 3 grada u regionu - Banja Luci, Herceg Novom i Budvi – u organizaciji Mtel Banja Luka i mtel Crna Gora, prikazane su nesvakidašnje 4D projekcije u kojima je Tesla "lično" prisutnima predstavio svoje naučno oblikovanje, kao i proces rađanja ideje koja potom prerasta u izum.
Kao sinteza umetnosti i savremenih tehnologija, projekat "Teslin vremeplov" realizovan je u saradnji sa Aleksandrom Protićem, direktorom Teslinog memorijalnog projekta i profesorom na Sorboni, jednim od najvećih poznavalaca lika i dela Nikole Tesle.
Autentične projekcije, proistekle iz originalnih Teslinih memoara i zapisa, omogućile su publici da krene na put kroz neobičnu životnu priču velikana iz Smiljana koji je zadužio ceo svet.   Projekcije "Teslinog vremeplova" u 7 gradova u regionu sa oduševljenjem je videlo više od milion ljudi, što uživo, što preko društvenih mreža, portala i mts TV-a.