Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


N. POPOVIĆ: DIGITALIZACIJA I OBRAZOVANJE PRIORITETI VLADE SRBIJE

Vlada Srbije različitim merama stimuliše razvoj inovacionog i tehnološkog ekosistema u Srbiji, kako bi naša zemlјa, koristeći platformu Industrija 4.0, postala tehnološki lider u regionu, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj dr Nenad Popović, na panelu koji je na temu digitalizacije industrije u Srbiji održan na Mašinskom fakultetu Beogradu.

Za industriju 4.0, koja podrazumeva digitalizaciju proizvodnih procesa Srbiji su potrebni inženjeri 4.0. Zato je neophodno modernizovati programe obrazovanja inženjera, naglasio je Popović i dodao da važnu ulogu u tom procesu imaju Mašinski fakultet u Beogradu, ali i drugi mašinski fakulteti u Srbiji. Jer, kako je naveo, bez digitalizovanog mašinstva i proizvodnih tehnologija nije moguća ni digitalizacija proizvodnih industrija u Srbiji.

Vlada Srbije, kako je rekao, preduzima konkretne korake na promovisanju pametne industrijalizacije, koja je bazirana na znanju kao klјučnom resursu.  U tom smislu, Srbija je prva zemlјa u regionu koja je imenovala ministra za inovacije i tehnološki razvoj. Osnovan je Savet za inovativno preduzetništvo i informacione tehnologije. Do kraja godine biće formiran i Savet za digitalnu inovaciju industrijskih tehnologija. Takođe u pripremi je i formiranje Centra tehnološke kompetativnosti za kibernetsko-fizičke proizvodne sisteme Industrija 4.0. kao pilot projekat za demonstraciju tog novog razvojnog koncepta.

Ono što je posebno važno, istakao je on, početkom naredne godine planirano je formiranje prvog nacionalnog haba za digitalnu inovaciju industrijskih tehnologija, koji bi obuhvatio četiri vodeća državna univerziteta u Srbiji na kojima postoje  mašinski fakulteti. To je, prema njegovim rečima, naišlo na podršku Instituta EU za  inovacije i tehnologiju, čiji su predstavnici na nedavnom sastanku u Budimpešti iskazali spremnost da rade na pokretanju lokalnih inovacionih „habova“ u Srbiji i na taj način podrže izgradnju inovacione i tehnološke strukture i našoj zemlјi.

S tim u vezi, Popović je  ukazao i na važnost razvoja strategije pametne specijalizacije. Ova Strategija, kako je rekao,  ima za cilј da profiliše srpsku ekonomiju kao industrijsku i digitalnu, zasnovanu na znanju.

Srbija, kako je rekao, treba da pronađe sopstveni model Industrija 4.0, kako bi kroz okvir digitalne inovacije modernizovala svoju industriju i učinila je globalno konkurentnom.  U tom smislu, fokus Ministarstva za inovacije biće na modernoj industriji i visokotehnološkim sektorima, gde će znanje zasnovano na inovacijama omogućiti stvaranje dodate vredosti. Želimo da učinimo Srbiju sposobnom da kroz primenu robotike, mehatronike, inteligentne proizvodne automatizacije, industrijskog interneta, oblak tehnologija i kibernetsko-fizičkih proizvodnih sistema, pronađe prostor u kojem će biti globalno konkurentna, zaklјučio je ministar Popović.

U diskusiji koje je usledila ocenjeno je da je Industrija 4.0 šansa koju Srbija ne bi smela nikako da propusti, ali je istovremeno ukazano i na moguća oganičenja koja se odnose pre svega na modernizaciju obrazovanja inženjera u Srbiji. Pored ministra Popovića, u radu panela učestvovali su i državni sekretar u MPNTR, prof. dr Vladimir Popović, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju, prof. dr Ivanka Popović, dekan Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, dekani Mašinskih fakulteta u Nišu, Kralјevu, Podgorici, Istočnom Sarajevu i Banja Luci, dekani Elektrotehničkog i Tehnološko-metlurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, direktor Privredne komore Beograda, predstavnici Ministarstva odbrane i drugi istaknuti stručnjaci.

(Izvor: Mašinski fakultet)