Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

ZA PČELARE I POČETNIKE U PČELARSTVU POČELA TEORIJSKA I PRAKTIČNA OBUKA


Besplatna šestodnevna teorijska i praktična obuka pčelara i početnika u pčelarstvu, koja se, u organizaciji Sekretarijata za privredu Grada Beograda i Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, realizuje već treću godinu, počela je  danas u PKS-Privrednoj komori Beograda.
Četiri dana obuke predviđena su za teorijsku nastavu, a dva za praktičan rad u pčelinjaku, gde će učesnici imati priliku da na terenu primene ono što su pre toga naučili. Obuka je namenjena stručnom osposobljavanju, sticanju veština i dobijanju korisnih informacija o proizvodnji meda i pčelinjih proizvoda.

Milinko Veličković, gradski sekretar privrede je rekao da je ovo treći put da Grad Beograd i PKS-Privredna komora Beograda organizuju besplatnu obuku za pčelare i organsku proizvodnju, za one koji se već bave, ali i za one koji imaju nameru da započnu posao u pčelarstvu i organskoj proizvodnji. 
"Predavači su eminentni stručnjaci iz ovih oblasti i do sada su sve realizovane obuke dale sjajne rezultate i pokazale kao veoma korisne i za početak i za razvoj poslovanja. Ohrabruje činjenica da je među polaznicima veliki broj mladih ljudi koji planiraju da se bave pčelarstvom i organskom proizvodnjom", rekao je Veličković.

Pored obuka, Grad Beograd, iz godine u godinu, izdvaja sve veće subvencije za poljorivredu i dodatno stimuliše one koji svoj posao usmeravaju ka toj grani.

"Grad Beograd je u ovoj godini opredelio 120 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi , od toga za pčelarstvo 8 miliona, za nabavku košnica i opreme za med, a za narednu godinu opredeljene su subvencije za poljoprivredu u iznosu od 180 miliona dinara, te će za pčelarstvo, u 2018. Godini, biti izdvojeno 15 miliona", rekao je gradski sekretar za privredu, Milinko Veličković.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Mića Mladenović,  jedan od  predavača, rekao je da je cilj edukacije da se početnici uvedu u tajne pčelarstva i da se osposobe da mogu samostalno da vode pčelinjak od više desetina košnica. Zahvaljujući obuci, oni će moći da iz pčelarstva kao hobija postanu pčelari proizvođači, da se osposobe da žive od pčela i ostvare prihod sa kojim mogu da izdržavaju i svoje porodice.

Po poslednjim informacijama Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), Srbija poseduje oko million košnica, što pokazuje da, u odnosu na broj stanovnika, naša zemlja zauzima visoko mesto u svetu po broju košnica, naveo je profesor Mladenović. On je istakao  da Beograd ima tri registrovana udruženja, koja okupljaju  oko hiljadu pčelara, a da obuke imaju cilj da edukacijom povećaju broj onih koji bi se bavili ovim poslom. “Pčelarstvo je takva poljoprivredna grana da se može raditi bez sopstvene zemlje, potrebne su samo košnice ili pčelinja društva, pribor i oprema i, naravno, znanje”, poručio je profesor Mladenović na današnjem skupu u PKS-Privrednoj komori Beograda.

Miodrag Veseli, kooordinator poljoprivrede PKS-Privredne komore Beograda rekao je da se u saradnji sa Sekretarijatom za privredu Grada Beograda realizuje obuka za pčelarstvo i organsku proizvodnju, kao jedan od uspešnih modela za podizanje kapaciteta male privrede i preduzetništva. “Ove godine će 40 polaznika pohađati obuku u pčelarstvu, koja u teorijskom delu sadrži 16 tematskih jedinica, a u praktičnom 9, sa ukupnim fondom od 40 časova, čime će biti obuhvaćene sve neophodne lekcije o proizvodnji meda I pčelinjih proizvoda”, naveo je Veseli.